«Τροπική νύχτα» σε πόλεις της Ελλάδας την Παρασκευή: Τι είναι και πώς μας επηρεάζει

ΤΡΟΠΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΤΣΑΤΡΑΦΥΛΛΙΑΣ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Pexels
0

Για «τροπική νύχτα σε πόλεις αύριο» κάνει λόγο ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, με την «επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό να είναι σημαντική».

Ο όρος «τροπικές νύχτες» αναφέρεται σε νύχτες κατά τις οποίες η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 25°C. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σχετίζεται με:

  • Υψηλές θερμοκρασίες ημέρας, που δεν προλαβαίνουν να εκτονωθούν τη νύχτα.
  • Υψηλή υγρασία και έλλειψη ανέμου, που περιορίζουν τη νυχτερινή ψύξη.
  • Αστικές περιοχές (urban heat island effect), όπου τα υλικά των κτιρίων και των δρόμων αποθηκεύουν και εκπέμπουν θερμότητα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια, το βράδυ λοιπόν της Παρασκευής, (27/6) η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από 25 βαθμούς σε πόλεις όπως ειναι η Αθήνα, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«"Τροπική  νύχτα σε  πόλεις αύριο ".

Καλησπέρα!

Ο όρος «τροπικές νύχτες» (ή tropical nights) αναφέρεται σε νύχτες κατά τις οποίες η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 25°C. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σχετίζεται με:

  • Υψηλές θερμοκρασίες ημέρας, που δεν προλαβαίνουν να εκτονωθούν τη νύχτα.
  • Υψηλή υγρασία και έλλειψη ανέμου, που περιορίζουν τη νυχτερινή ψύξη.
  • Αστικές περιοχές (urban heat island effect), όπου τα υλικά των κτιρίων και των δρόμων αποθηκεύουν και εκπέμπουν θερμότητα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν λοιπόν έχουμε σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή 40 βαθμούς το μεσημέρι και 25 με 30 τη νύχτα, τότε η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντική.

Το βράδυ λοιπόν της Παρασκευής η θερμοκρασία  δεν θα πέφτει κάτω από 25 βαθμούς στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα, Ορεστιάδα κ.α»

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 26-06-2025

Υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά έως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 41, στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-06-2025

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Μεταβολή του καιρού μετά το μεσημέρι στα βόρεια ηπειρωτικά με σποραδικές καταιγίδες. Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, όμως μετά το μεσημέρι κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία και το βράδυ στη Θράκη. Επίσης, το μεσημέρι - απόγευμα τοπικοί όμβροι και μικρής διάκρειας καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου και της ορεινής Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάννησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-06-2025

Στη Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι - απόγευμα κυρίως στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός, όμως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου και θα φτάσει κατά τόπους στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29-06-2025

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά στις περιοχές Κυκλάδων, Κρήτης, Δωδεκανήσων και νησιών ανατολικού Αιγαίου έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30-06-2025

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα στα νότια 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 01-07-2025

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά όπου υπάρχει πιθανότητα για τοπικούς όμβρους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Οι «τζαμπατζήδες» απασχολούν το υπουργείο που εξετάζει αλλαγές στο εισιτήριο

Ελλάδα / Μετρό Θεσσαλονίκης: Οι «τζαμπατζήδες» απασχολούν το υπουργείο που εξετάζει αλλαγές στο εισιτήριο

Το μετρό Θεσσαλονίκης λειτουργεί χωρίς ελεγκτές, ενώ τα εκδοτήρια δεν διαθέτουν POS παρά δέχονται μόνο μετρητά - Έρχεται διαγωνισμός για ενιαίο ηλεκτρονικό κόμιστρο
LIFO NEWSROOM