Τήλος: Βραβείο €100.000 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- Στην τρίτη θέση της Ευρώπης

Τήλος: Βραβείο €100.000 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- Στην τρίτη θέση της Ευρώπης Facebook Twitter
0

Το τρίτο βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργειακά υπεύθυνα νησιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κέρδισε η Τήλος, μια ακόμη διάκριση για τις πράσινες πολιτικές που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Το ελληνικό νησί των Δωδεκανήσων, που τρέχει τα τελευταία χρόνια το Tilos Project μέσω του οποίου η Τήλος έχει γίνει σχεδόν πλήρως αυτόνομη ενεργειακά, βραβεύτηκε στο πλαίσιο των European Research Innovation Days.

Η Τήλος εισήγαγε ένα καινοτόμο ενεργειακό μοντέλο βασισμένο σε ηλιακή και αιολική ενέργεια αλλά και αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, αποτελώντας πρότυπο για άλλα νησιά και τοπικές κοινότητες. 

Το βραβείο που θα λάβει συνοδεύεται από το ποσό των 100.000 ευρώ, το οποίο προέρχεται από το πρόγραμμα Horizon 2020, ενώ η συγκεκριμένη βράβευση ήταν η τέταρτη συνολικά για το νησί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πρωταθλητής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 ήταν το νησί Aero (Ærø) της Δανίας, που έχει καταφέρει να συνδυάσει ηλιακή και αιολική ενέργεια για την ηλεκτροδότησή του, όλα τα δημόσια κτήρια χρησιμοποιούν βιομάζα και ηλιακή ενέργεια για ψύξη και θέρμανση ενώ ως το 2030 αναμένεται να μην χρειάζεται καθόλου πλέον ορυκτά καύσιμα Το βραβείο που θα λάβει το Aero συνοδεύεται από 500.000 ευρώ.

Το δεύτερο έπαθλο των 250.000 ευρώ πήγε στο El Hierro των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία, το οποίο καλύπτει το 60% των ενεργειών του αναγκών από ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι τοπικές αρχές προσφέρουν δωρεάν φόρτιση σε ηλεκτρικά οχήματα.

Με πληροφορίες από Δημοκρατική, Πρώτο Θέμα

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ