Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της Facebook Twitter
ΑΙ εικόνα: Freepik
0

Η πλειονότητα των Ελλήνων δεν δείχνει εμπιστοσύνη στην Τεχνητή Νοημοσύνη όσον αφορά τον ρόλο της στη δημοκρατία και τις ανθρώπινες σχέσεις μέχρι το 2040, ούτε επιθυμεί τη δημιουργία προηγμένων αλγορίθμων ικανών να εκτελούν πολύπλοκες πνευματικές εργασίες χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη. 

Ταυτόχρονα, αρνούνται κατηγορηματικά τη χρήση ρομπότ με AI για τη φροντίδα ηλικιωμένων ή ασθενών στο σπίτι. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την πρώτη πανελλαδική έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ), που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2025 σε δείγμα 1.207 πολιτών άνω των 17 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 78% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαβρώσει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ενώ το 62% θεωρεί πως θα έχει αρνητική επίδραση στη δημοκρατία. Μόνο το 13% δηλώνει εμπιστοσύνη σε αυτόνομα συστήματα AI χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Παράλληλα, το 73% απορρίπτει την ιδέα ένα ρομπότ να φροντίζει συγγενείς στο σπίτι, επικαλούμενο είτε έλλειψη εμπιστοσύνης είτε πολιτισμικούς λόγους.

Σε ερώτηση για το αν χρειάζεται έλεγχος στο περιεχόμενο του Διαδικτύου, το 56% απάντησε ότι είναι απαραίτητος για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ενώ το 36% τον θεωρεί αναγκαίο για την αποτροπή εγκληματικών πράξεων. Αντιθέτως, μόνο το 21% βλέπει αυτόν τον έλεγχο ως περιορισμό της ελευθερίας πληροφόρησης.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ευθανασία με αποδοχή, ευγονική με απόρριψη

Στο πεδίο της βιοηθικής, οι Έλληνες εμφανίζονται πιο ανοιχτοί στην ιδέα της ενεργητικής και παθητικής ευθανασίας, αλλά αντιτίθενται στην ευγονική, ενώ παραμένουν διχασμένοι στο ζήτημα της αμοιβής για τις παρένθετες μητέρες.

Πιο συγκεκριμένα, το 43% υποστηρίζει την ενεργητική ευθανασία για ασθενείς τελικού σταδίου που υποφέρουν, ενώ άλλο ένα 28% συμφωνεί με την προϋπόθεση της συγκατάθεσης της οικογένειας, συγκεντρώνοντας έτσι πλειοψηφία 71%. Παθητική ευθανασία -όπως η διακοπή υποστήριξης σε ασθενείς σε μη αναστρέψιμο κώμα- εγκρίνεται από έξι στους δέκα.

Στην ερώτηση αν οι πολίτες θα ήθελαν να έχουν το δικαίωμα να δίνουν εκ των προτέρων δεσμευτικές οδηγίες για τη μελλοντική ιατρική τους φροντίδα, το 33% απαντά θετικά, ενώ το 20% θα επέλεγε να ορίσει κάποιον εκπρόσωπο για να αποφασίζει εκ μέρους του.

Όσον αφορά την ευγονική -την επιλογή χαρακτηριστικών παιδιού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης- το 72% δηλώνει αντίθετο. Μόνο το 12% θα επέλεγε να διαμορφώσει τα φυσικά γνωρίσματα του παιδιού του, ενώ το 7% θα προτιμούσε επιλογή μόνο φύλου.

Στο ζήτημα της παρένθετης μητρότητας, το 62% θεωρεί πως η γυναίκα που κυοφορεί δεν έχει δικαίωμα να κρατήσει το παιδί, ενώ ως προς την αμοιβή της οι απόψεις είναι σχεδόν ισομερώς μοιρασμένες (47% υπέρ, 45% κατά).

Ο πρόεδρος της ΕΕΒΤ, Χαράλαμπος Τσέκερης, σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η επιφυλακτικότητα απέναντι στην AI συνδέεται με την αίσθηση πολιτικής αδυναμίας των πολιτών, τον παραδοσιακό ρόλο της οικογένειας στην ελληνική κοινωνία και την ανάγκη διατήρησης ανθρωποκεντρικών ορίων. Όπως επισημαίνει, «η ηθική πρέπει να διαμορφώνει το πλαίσιο για πιο βιώσιμα και δίκαια τεχνολογικά μέλλοντα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Ελλάδα / Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας λόγω των επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών. Πρόστιμα 2.000 ευρώ για παραβάσεις.
LIFO NEWSROOM
Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Ελλάδα / Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Η 31χρονη κατέθεσε – παρουσία ψυχολόγου – πως έπεσε πρώτη φορά θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον πατέρα της όταν ήταν 16 ετών και ζούσαν μαζί στο σπίτι της γιαγιάς της, έπειτα από τον χωρισμό των γονιών της
LIFO NEWSROOM
Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ελλάδα / Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων στη δίκη για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, με τους γονείς της να ξεσπούν εναντίον του κατηγορούμενου
LIFO NEWSROOM
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΕΝΕΟ

Ελλάδα / Φωτιά στον Φενεό: «Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου»

Τα αίτια της φωτιάς στον Φενεό - Τα 5.950 από τα 11.460 στρέμματα που κάηκαν, αφορούν δασικό είδος χωρίς δυνατότητα φυσικής αναγέννησης μετά από πυρκαγιά - Δείτε χάρτες
LIFO NEWSROOM