Τι ισχύει για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για το Δώρο Πάσχα Facebook Twitter
0

«To Δώρο Πάσχα είναι κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια, από την Εθνική Γενική ΣΣΕ». Αυτό ισχύει όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), στην ενημέρωση τους προς τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το Δώρο Πάσχα.

 Ειδικότερα Δώρο Πάσχα δικαιούνται να λάβουν, από τον εργοδότη τους, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ενώ για τον υπολογισμό του ποσού λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό και το χρονικό διάστημα που υπολογίζεται αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Δηλαδή, εάν διήρκεσε ολόκληρο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη ή και νωρίτερα, ενώ παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Επίσης, δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα:

    * Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.

    * Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.

    * Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές. Βάση του υπολογισμού του Δώρου Πάσχα, αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς και γενικότερα οι τακτικές αποδοχές, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ' όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ' επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης από την Κρήτη για τα τροχαία: Κάνω έκκληση, φοράτε κράνος

Ελλάδα / Μητσοτάκης από την Κρήτη για τα τροχαία: Κάνω έκκληση, φοράτε κράνος

«Ό,τι και αν κάνει το κράτος δεν γίνεται να χάνονται άνθρωποι, νέα παιδιά, παραδείγματος χάρη, από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις γιατί δεν φοράνε κράνος», είπε ο πρωθυπουργός από τα Χανιά
LIFO NEWSROOM
«Σπίτι μου ΙΙ»: Στις αρχές Ιανουαρίου οι αιτήσεις για 20.000 στεγαστικά δάνεια

Ελλάδα / «Σπίτι μου ΙΙ»: Αρχές Ιανουαρίου οι αιτήσεις για 20.000 στεγαστικά δάνεια για πολίτες μέχρι 50 ετών

Νέα ζευγάρια και οικογένειες θα μπορούν να αποκτήσουν σπίτι αξίας μέχρι 250.000 ευρώ - Ποιοι θα έχουν αυξημένη επιδότηση - Τι ποσό θα καλύπτεται από επιδότηση του Δημοσίου - Το ποσό του τραπεζικού δανεισμού
LIFO NEWSROOM