Τι αναφέρει το πόρισμα για την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου

Τι αναφέρει το πόρισμα για την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΒΟΥ
0

Στις δικαστικές αρχές που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου, στις 10 Ιουνίου 2017, καθώς και στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβιβάστηκε το πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί με απόφαση του ΥΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη.


Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο τη σύνταξη πραγματογνωμοσύνης για τη διερεύνηση σε βάθος των αιτιών και των συνθηκών, κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση. Το πόρισμά της, που ολοκληρώθηκε, αποδίδει το συμβάν στον συνδυασμό των εξής παραγόντων:

  • Την παρουσία στρώσεων υλικών με χαμηλή αντοχή εντός των γεωλογικών σχηματισμών που περιβάλλουν το κοίτασμα του λιγνίτη.
  • Την παρουσία ρηγμάτων που καθόρισαν μερικώς και χωρίς να ενεργοποιηθούν τη γεωμετρία της κατολίσθησης.
  • Την παρουσία (υπό πίεση) υπόγειων υδροφορέων κάτω από το δάπεδο του ορυχείου.
  • Την τμηματική ανάπτυξη υδατικών πιέσεων από την εισροή υδάτων στα ρήγματα και τις ρωγμές του περιβάλλοντος του ορυχείου. Τα συγκεκριμένα ύδατα προέρχονται κυρίως από τον επιφανειακό υδροφορέα αλλά και δευτερευόντως από τα όμβρια ύδατα.
  • Τη γεωμετρία και τις επιμέρους κλίσεις του μετώπου εξόρυξης.

Η Επιτροπή επισημαίνει καταλήγοντας ότι η ύπαρξη των προαναφερόμενων παραγόντων ήταν υπό συνεχή διερεύνηση, ωστόσο δεν είναι πάντα εφικτή η ρεαλιστική εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων κατά την περίπτωση σύγχρονης και συνδυασμένης δράσης αυτών.


Η κατολίσθηση προκάλεσε ζημιές τόσο σε εξοπλισμό της ΔΕΗ (εκσκαφείς) όσο και στο ίδιο το ορυχείο καθώς περιορίστηκαν οι απολήψιμες ποσότητες λιγνίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΤΤΙΚΗ ΔΡΟΜΟΙ

Ελλάδα / Σε πλήρη λειτουργία οι κάμερες στους δρόμους της Αττικής - Πού θα αναρτώνται τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Τροχαίας, μέσα σε μόλις δύο ημέρες εντοπίστηκαν περίπου 130 παραβάσεις, με την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη να αποτελεί την πιο συχνή
THE LIFO TEAM
ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΝΕΚΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΟΣ

Ελλάδα / Ζωγράφου: Δεν ήθελε να μαθευτεί ο θάνατός τους για να μην του πάρουν το σπίτι, υποστήριξε ο γιος

Ο 54χρονος ισχυρίζεται ότι οι δύο γυναίκες πέθαναν πριν από τρεις μήνες, όμως ο ιατροδικαστής αναφέρει ότι οι σοροί βρίσκονταν στο διαμέρισμα για πάνω από έναν μήνα
THE LIFO TEAM