Για το αντιεμβολιαστικό κίνημα και το κατά πόσο είναι δυνατόν να πειστούν για να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού πολίτες που ανήκουν σε αυτό το κίνημα, κλήθηκαν να απαντήσουν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ογενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. 

 

Σε ερώτηση για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που δείχνουν ότι «πέντε γυναίκες πολύ νέες είναι διασωληνωμένες, ανεμβολίαστες» και τον θάνατο μιας 31χρονης, οι δύο επιστήμονες απάντησαν, με τον Μάριο Θεμιστοκλέους να ζητά να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τους γιατρούς που συμμετέχουν στα αντιεμβολιαστικά κινήματα και την κα Θεοδωρίδου να προειδοποιεί πως ορισμένοι θα καταλάβουν το λάθος όταν νοσηλευτούν στο νοσοκομείο με Covid-19. 

 

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ειδικά σε έγκυες γυναίκες που νοσούν βαριά υπογραμμίζοντας: «Υπάρχει μία αντίσταση στο θέμα, ένας υπερβολικός φόβος στον εμβολιασμό κατά την κύηση και ίσως και ο κλάδος των γυναικολόγων, τολμώ να το πω, έχει έναν δισταγμό που μεταφέρεται και στις εγκύους.» Επανέλαβε δε την δυνατότητα του εμβολιασμού με mRNA εμβόλια κατά την κύηση, ανεξαρτήτως τριμήνου, και κατά την γαλουχία. Υπάρχουν μελέτες πλέον, μητρώα με μεγάλο αριθμό εγκύων «ότι δεν παραβλάπτεται ούτε το κύημα, και αντιθέτως προστατεύεται η μητέρα από σοβαρές επιπλοκές, όπως αυτές που οδήγησαν τις εγκύους αυτές στο νοσοκομείο». 

 

Θεμιστοκλέους: Τσαρλατάνοι γιατροί στο αντιεμβολιαστικό κίνημα - Να εφαρμοστεί ο νόμος
EUROKINISSI

 

«Για το θέμα των αντιεμβολιαστών, μιλάμε για αντιεμβολιαστές και όχι διστακτικούς. Δεν θα (τους) έλεγα τίποτα διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν. Αυτό είναι ένα γεγονός και μάλιστα προσπαθούν πολλοί να πείσουν και αυτόν που πρεσβεύει υπέρ του εμβολιασμού. Νομίζω ότι τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις που κάνουν για τη διαμαρτυρία, πιστεύω ότι κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούν στα νοσοκομεία. »

 

Θεμιστοκλέους: «Τσαρλατάνοι»

 

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε σαφώς λόγο για τσαρλατάνους που συμμετέχουν στα κινήματα: «Πρέπει να διακρίνουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι η συμμετοχή γιατρών και οι διαφορετικές απόψεις γιατρών που συμμετέχουν σε αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε δημοκρατίας, ούτε ελεύθερης έκφρασης της άποψης, κάποιος ο οποίος είναι υγειονομικός είναι επιστήμονας, είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία της ελληνικής δημοκρατίας να ακολουθεί διάφορους κανόνες όπως σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου. Γιατί όπως ξέρουμε στην ιατρική, είναι πολύ εύκολο κάποιος, η ιστορία τους έχει ονοματίσει τσαρλατάνους ή οτιδήποτε άλλο, κάποιος να το εκμεταλλευτεί αυτό και να εκφράσει μια διαφορετική άποψη. Η διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο που δεν είναι ούτε πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης» 

 

«Είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, είτε είναι δημόσια διοίκηση είτε ιατρικοί σύλλογοι, να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς (σ.σ που συμμετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα). Ο εμβολιασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε (...) είναι μια άλλη συζήτηση, αν θα πείσουμε τους αντιεμβολιαστές, αλλά ειδικά οι γιατροί οι οποίοι εκπέμπουν ένα μήνυμα παραπληροφόρησης και είναι ξεκάθαρο - δεν είναι θέμα ιατρικής άποψης δικής μου, της κυρίας Θεοδωρίδου ή κάποιου άλλου συναδέλφου. Υπάρχουν όργανα, όπως και στη δική μας χώρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά και διεθνώς. Επομένως δεν μπορεί ο καθένας να ασκεί την ιατρική όπως θέλει, αυτά είναι στα πλαίσια κάποιου ο οποίος είναι τσαρλατάνος και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν την νομοθεσία»