Στις 5 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού με εμβόλια της Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Τα εμβόλια της Johnson & Johnson είχαν «παγώσει» λόγω 6 περιστατικών θρομβώσεων που είχαν καταγραφεί στην Αμερική. Μετά την απόφαση όμως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκινούν κανονικά οι εμβολιασμοί και με τα εμβόλια της Johnson & Johnson σε πολλές χώρες.

 

«Την Παρασκευή αναμένεται η ανακοίνωση και του αμερικανικού CDC και της FDA. Θα ακολουθήσει η αντίστοιχη ανακοίνωση από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και τα εμβόλια με Johnson & Johnson αναμένεται να ξεκινήσουν στις 5 Μαΐου στη χώρα μας», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

 

O Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας διαβεβαίωσε επίσης ότι τα εμβόλια της AstraZeneca είναι ασφαλή και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

 

Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca αποσαφήνισε ότι στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 440.000 Έλληνες, ενώ σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 50 εκατ. πολίτες για τους οποίους έχουν αναφερθεί ελάχιστα συμβάντα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα συντριπτικά στοιχεία νόσησης από τον κορωνοϊό όσον αφορά και τη νοσηρότηα και τη θνητότητα ή ακόμα και την πιθανότητα θρομβώσεων.

 

Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για ξεκάθαρη τοποθέτηση τόσο του ΕΜΑ όσο και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε σχέση με τα οφέλη.

 

«Για να μπορέσουμε πετύχουμε το τείχος ανοσίας εντός καλοκαιριού δημιουργούμε δεύτερη γραμμή εμβολιασμού που αφορά νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και συγκεκριμένα την ηλικιακή ομάδα 30 – 39 για όσους θέλουν να εμβολιαστούν νωρίτερα του προγραμματισμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η σχετική πλατφόρμα της ομάδας αυτής θα ανοίξει τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου.

 

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ομάδες 40 – 44 και 45 – 49 θα γίνει στη συνέχεια, και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις προσεχείς μέρες τόνισε ο ΓΓ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.   Οι εμβολιασμοί το Μάιο θα ανοίξουν στις 4 του μήνα, και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. Το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων επεκτείνεται έως στις 10 το βράδυ, και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία. Παράλληλα, το Μάιο θα υπάρχουν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr