Στον «χορό» των Ρίχτερ η Λέσβος- Νέος σεισμός ανοιχτά του νησιού

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Λέσβος- Νέος σεισμός ανοιχτά του νησιού Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις ανοιχτά της Λέσβου, όπου σημειώθηκε νέος σεισμός, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 10:35 και το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 45 χιλιόμετρα δυτικά- νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, όπως και στους σεισμούς που προηγήθηκαν τις τελευταίες ώρες. Το εστιακό βάθος ήταν 17,3 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Λέσβος- Νέος σεισμός ανοιχτά του νησιού Facebook Twitter

Τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί διαδοχικοί σεισμοί στην ίδια περιοχή. Στις 07:03 έγινε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 44 χιλιόμετρα δυτικά- νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης.

Ακολούθησε «διπλή» σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 Ρίχτερ στις 07:46 και 4,8 Ρίχτερ στις 07:47, στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 08:00, καταγράφηκε σεισμός 4,5 Ρίχτερ και πάλι στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο και ακολούθησε δόνηση 3,9 Ρίχτερ στις 08:34.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επεσήμανε ότι το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων είναι σε διαφορετικό ρήγμα από τον καταστροφικό σεισμό των 6 Ρίχτερ που είχε γίνει το 2017.

Όπως βλέπετε στον χάρτη τα επίκεντρα των πρωινών σεισμικών δονήσεων στην θαλάσσια περιοχή νότια από την Λέσβο είναι σε διαφορετικό ρήγμα από τον ισχυρό σεισμό του 2017 που είχε επίκεντρο βόρεια του νησιού.

Δημοσιεύτηκε από Gerasimos Chouliaras στις Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021

«Το επίκεντρο το συγκεκριμένο είναι νότια από τη Λέσβο, δεν αφορά τη μετασεισμική ακολουθία του 2017. Λίγο πιο κάτω ήταν τα 7 Ρίχτερ που ζήσαμε πριν από τρεις μήνες και αυτό πιθανώς έχει διεγείρει τα γειτονικά ρήγματα. Ήδη ήταν διεγερμένη η περιοχή της Λέσβου από το 2017 με τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό των 6 Ρίχτερ», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Χουλιάρας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, σε ανάρτηση για την ισχυρότερη δόνηση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ώρες ανέφερε πως έγινε στον σεισμογόνο χώρο που «έδωσε» τον καταστροφικό σεισμό του 2017.

Από ότι φαίνεται όμως, ο σημερινός σεισμός έγινε σε ένα τμήμα που «δεν είχε σπάσει το 2017», σημειώνει ο καθηγητής, «οπότε μάλλον δεν θα έχουμε πρόβλημα», ενώ επεσήμανε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια, λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 01/02/2021 07:46, IΣXYPH,M=5.0,EΠIK:231 XΛM. ABA AΘHNAΣ, 46 XΛM. ΔNΔ THΣ MYTIΛHNHΣ:...

Δημοσιεύτηκε από Akis Tselentis στις Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ