Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα: Καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, μάχη με φωτιές σε Λέσβο, Ηλεία, Κρήτη, Μεσσηνία και Πέλλα

Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα: Καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, μάχη με φωτιές σε Λέσβο, Ηλεία, Κρήτη, Μεσσηνία και Πέλλα Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Καμία, θετική, εξέλιξη στα μεγάλα πύρινα μέτωπα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει μάχη για να μπορέσει να συγκρατήσει τις φλόγες, πριν καταστρέψουν και άλλες περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον.

Οι φωτιές που συνεχίζουν να απασχολούν σε μεγάλο βαθμό είναι αυτές στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στη Λέσβο και στα Κρέστενα Ηλείας. Μέτωπα υπάρχουν, όμως, και στο Ηράκλειο Κρήτης, τη Μεσσηνία και την Πέλλα.

Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα: Καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, μάχη με φωτιές σε Λέσβο, Ηλεία, Κρήτη, Μεσσηνία και Πέλλα Facebook Twitter
Μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία - Φωτ.: EUROKINISSI

Πέμπτη μέρα στις φλόγες ο Έβρος

Η φωτιά στην περιοχή του Έβρο καίει για πέμπτη ημέρα, με τις δυνάμεις στο σημείο να παραμένουν εξαιρετικά ενισχυμένες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Το περασμένο βράδυ ήταν δύσκολο, αλλά τα πράγματα κύλισαν καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα 24ώρα.

Πάνω από τη Δαδιά υπάρχει ένα πελώριο σύννεφο καπνού, ωστόσο η φορά του ανέμου φαίνεται ότι αλλάζει και ο κίνδυνος μπορεί να εκλείψει, παρά και την αναζωπύρωση που υπήρξε χθες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρειάστηκε και κλείσιμο δρόμων για την προστασία των πολιτών.

Ελπίδες δημιουργεί ότι στην περιοχή έχει αρχίσει να βρέχει από το πρωί, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει στο σβήσιμο των φλογών. 

Δύσκολο ήταν το βράδυ και στη Λέσβο, με τη φωτιά να μην δείχνει σημαντική βελτίωση. Χθες, υπενθυμίζεται χρειάστηκε η εκκένωση δύο οικισμών για την προστασία των κατοίκων.

Οι φλόγες, κατά τις βραδινές ώρες, δεν πέρασαν μέσα στα εκκενωμένα χωριά Βρίσα και Σταυρός. Στόχος, με τη βοήθεια των αεροπυροσβεστικών μέσων, μέχρι το μεσημέρι να ελεγχθούν τα μέτωπα.

«Δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τα μέτωπα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής. 

Στην περιοχή επιχειρούν σήμερα, 83  πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης, επιχειρούν από αέρος  6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο νησί και ειδικότερα στην περιοχή Βατερά φαίνεται ότι έχουν καεί έξι σπίτια, ενώ άλλα 20 έχουν υποστεί ζημιές. Τα καμένα στρέμματα υπολογίζονται στα 20.000. 

Σε πλήρη εξέλιξη, παράλληλα, παραμένει η πυρκαγιά στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στην Ηλεία, η οποία ξέσπασε χθες, Κυριακή, το απόγευμα και οδήγησε στην εκκένωση οικισμών.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, λόγω του ότι η φωτιά βρισκόταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή ενεργοποιήθηκε το 112, που καλούσε για αποφυγή μετακινήσεων στις περιοχές Κρέστενα, Φρύξα, Μακρίσια, Σκιλλουντία, ενώ έχουν γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις λόγω του κινδύνου της πυρκαγιάς από Κρέστενα, Φρύξα, Σκιλλουντία, Γρύλο και Βρύνα.

Σήμερα στην περιοχή επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ