Η Γαλλία θα υποδεχθεί για μετεγκατάσταση 400 αιτούντες άσυλο και 350 ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα.

 

Η πρώτη ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων προγραμματίζεται να αναχωρήσει εντός του Ιουλίου από την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου, το συντομότερο δυνατό, οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων για μετεγκατάσταση, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

 

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Γαλλίας να αυξήσει τη συμμετοχή της στις αποστολές της Frontex στην Ελλάδα. Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Μεζονάβ υπογράμμισαν παράλληλα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η από κοινού διοργάνωση πτήσεων για επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο προς τα κράτη προέλευσης τους. Το μέτρο αφορά μετανάστες που προέρχονται κυρίως από αφρικανικές χώρες.

 

Αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τις βασικές ελληνικές προτεραιότητες για αποτελεσματική αλληλεγγύη, δίκαιη κατανομή βάρους, αποτελεσματικές επιστροφές και καταπολέμηση δικτύων διακινητών.

 

«Η ήδη στενή συνεργασία μας με τη Γαλλία στο μεταναστευτικό, κάνει σήμερα ένα ακόμα βήμα μπροστά. Πέραν των 400 αιτούντων άσυλο που επιβεβαιώθηκε ότι θα δεχθεί για μετεγκατάσταση η Γαλλία, συμφωνήθηκε και η τμηματική μετεγκατάσταση από την Ελλάδα 350 ασυνόδευτων ανηλίκων, από τις αρχές Ιουλίου. Συνεχίζουμε, έτσι, την πολύ καλή και ουσιαστική συνεργασία μας με τη Γαλλία στο μεταναστευτικό», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

Ο Γάλλος πρέσβης σημείωσε ότι η κρίση του κορωνοϊού διατάραξε τις προγραμματισμένες μετεγκαταστάσεις, αλλά «η Γαλλία όμως παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα. Οι δύο χώρες μας συνεχίζουν να διεκδικούν τη θέσπιση ενός πραγματικά αλληλέγγυου ευρωπαϊκού πλαισίου, τόσο για την υποδοχή των προσφύγων και τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων μας, όσο και για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Πέραν των επειγόντων μέτρων, πρέπει να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ