Έλληνες ξενοδόχοι περιγράφουν στο Spiegel με μελανά χρώματα το πλήγμα του κορωνοϊού στον τομέα του τουρισμού και εκφράζουν τον φόβο ότι έχει χαθεί η σεζόν, αν όχι ολόκληρη η χρονιά.

 

«Ο τουρισμός έβγαλε την Ελλάδα από την οικονομική κρίση, τώρα αντιμετωπίζει την άβυσσο, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στη διαδικτυακή του έκδοση, σημειώνοντας ότι εκτιμάται πως 3.000 ξενοδοχεία μπορεί να μην ανοίξουν για αυτή τη σεζόν, ενώ τα έσοδα της βιομηχανίας του τουρισμού μπορεί να συρρικνωθούν στο ένα τρίτο, σε σύγκριση με το 2019.

 

«Δεν θεωρούμε τη φετινή χρονιά χαμένη. Δεν θα είναι χρονιά ρεκόρ, αλλά από μια μικρότερη πίτα η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πλάνο της κυβέρνησης για τον τουρισμό. Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας δήλωσε βέβαιος ότι φέτος δεν θα υπάρχει ο μαζικός τουρισμός των προηγούμενων ετών.

 

«Έχει χαθεί η χρονιά»

 

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση που βλέπουν να ξεδιπλώνεται μπροστά τους τέσσερις Έλληνες ξενοδόχοι που μίλησαν στο Spiegel. «Φοβάμαι ότι έχει χαθεί η σεζόν. Φοβάμαι ότι έχει χαθεί όλη η χρονιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάκης Σαράφογλου, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Μυτιλήνη, το οποίο έκλεισε στις 22 Μαρτίου.

 

«Από τότε μόνο ακυρώσεις. Από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γαλλία. Όχι μόνο από παραθεριστές αλλά και από αρχαιολόγους, συνεργάτες ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς. Συνήθως χαιρόμαστε για τα τηλεφωνήματα. Από τότε που κλείσαμε, ξέρουμε ότι κάθε φορά που χτυπά το τηλέφωνο είναι για ακύρωση», τονίζει ο κ. Σαράφογλου.

 

«Ούτε στον Β' Παγκόσμιο δεν έκλεισαν τα ξενοδοχεία»

 

Παρόμοια είναι η κατάσταση που περιγράφει ο Γιάννης Ασλάνης, διευθυντής του Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη. «Στην αρχή υπήρξαν βραχυπρόθεσμες ακυρώσεις, μετά όμως για τον Απρίλιο, τον Μάιο, τελευταία και για τον Ιούνιο. Ο τουρισμός είναι στο σημείο μηδέν. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Τα ξενοδοχεία δεν έκλεισαν ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας. Ούτε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε στο Spiegel.

 

 

Παράλληλα σημείωσε ότι ακόμη κι όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, θα υπάρχουν πρακτικά προβλήματα. «Πόσο θα πρέπει να απέχουν τα τραπέζια του πρωινού; Τι πρέπει να απολυμανθεί; Τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όταν φιλοξενούμε συνέδρια; Ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα το 2021. Ίσως με λιγότερες κρατήσεις και τιμές, αλλά τουλάχιστον θα δουλέψουμε ξανά», συμπλήρωσε ο κ. Ασλάνης.

 

 

«Δραματική κατάσταση»

 

Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση η Μάγδα Βαλασάκη, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στη Χαλκιδική. «Συνήθως είμαστε πλήρεις από το Πάσχα έως τον Ιούλιο. Τώρα καμία νέα κράτηση και ακυρώσεις για τον Αύγουστο. Κάποιοι συνάδελφοι φοβούνται ότι δεν θα ξανανοίξουν», δήλωσε μεταξύ άλλων στο Spiegel. «Κι αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, ποιος θα έρθει;», είναι ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα που διατύπωσε.

 

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαλκιαδάκης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείων στην Κρήτη, εκτίμησε ότι ακόμη κι αν αυτά ανοίξουν τον Ιούλιο, τα έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 70% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ τόνισε τη σημασία του τουρισμού για το νησί.

 

«Στην Κρήτη, το 50% της οικονομίας βασίζεται στον τουρισμό, 125.000 άνθρωποι εργάζονται ως εποχιακοί υπάλληλοι. Χρειαζόμαστε βοήθεια από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η σεζόν χάθηκε», υπογράμμισε.