SOS από το Σαρακήνικο της Μήλου - Κάτι απαράδεκτο συμβαίνει σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας

SOS από το Σαρακήνικο της Μήλου - Κάτι απαράδεκτο συμβαίνει σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας Facebook Twitter
11

Δικαίως είναι ένα από τα διασημότερα και πιο φωτογραφημένα μέρη της Ελλάδας και κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες το επισκέπτονται και απολαμβάνουν το σεληνιακό τοπίο και τις βουτιές από τα ηφαιστειογενή διαβρωμένα βράχια που ενώνονται στα σμαραγδένια του νερά. Το μαγευτικό Σαρακήνικο της Μήλου, είναι αναμφίβολα ένα από τα στολίδια της χώρας που όμως φέτος έπεσε θύμα των ίδιων των επισκεπτών του.

Η καταγγελία που διαβάζουμε στο milosvoice.gr και τα ντοκουμέντα με τις φωτογραφίες αναφέρουν πως το Σαρακήνικο κινδυνεύει να καταστραφεί εξαιτίας της βίαιης επέμβασης των επισκεπτών, οι οποίοι προκειμένου να αφήσουν το στίγμα τους, γράφουν συνθήματα, ονόματα και μηνύματα αγάπης σκαλίζοντας την λάβα με αιχμηρά αντικείμενα καταστρέφοντας έτσι τη φυσική ομορφιά του. 

Το Σαρακήνικο είναι μνημείο φυσικού κάλους και ο Δήμος Μήλου είναι ο μοναδικός που μπορεί να αποτρέψει τη συνέχιση της καταστροφής, αναφέρει το milosvoice.gr.

To LIFO.gr επικοινώνησε με το Δήμαρχο Μήλου προκειμένου να σχολιάσει τα "περιστατικό βανδαλισμού" όπως τα χαρακτήρισε. Ο κος Γεράσιμος Δαμουλάκης επιβεβαίωσε τα περιστατικά στο πανέμορφο τοπίο και ανέφερε πως πράγματι η πρακτική ορισμένων επισκεπτών είναι θλιβερή. Όπως ανέφερε η κατάσταση είναι γενικότερη και δεν εντοπίζεται μόνο στο συγκεκριμένο σημείο για το οποίο μάλιστα ο ίδιος έχει κάνει εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να υπάρξουν πολύ αυστηρά πρόστιμα σε οποίον συλληφθεί να σκαλίζει ή να ζωγραφίζει τους βράχους. Ο κος Δαμουλάκης επεσήμανε με νόημα πάντως, ότι ακόμη πιο θλιβερό είναι το γεγονός πως " ποτέ, κανείς, δεν είδε κάποιον να κάνει κάτι" αφήνοντας να εννοηθεί πως η αδιαφορία όσων είναι μάρτυρες καταστροφής και ρύπανσης είναι εξίσου σημαντική στη διαιώνιση της ζημιάς. 

Απόσπασμα από τον κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Μήλου που ψηφίστηκε:

...με την υπ΄αριθμ. 91/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/05/2015. Αποσκοπεί στην οριοθέτηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών σε θέματα Καθαριότητας, Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ευταξίας κοινοχρήστων και ιδιωτικών χώρων.

3. Αγάλματα – Μνημεία – Δημόσια Κτίρια – Αστικός Εξοπλισμός – Παραλίες


1. Η ιστορία και η πολιτιστική ταυτότητα του Νησιού μας, τα αγάλματα, τα μνημεία και κάθε χώρος ή αρχιτεκτονικό στοιχείο προστατεύεται από την κείμενη νομοθεσία για το φυσικό κάλος ή την ιστορική του αξία, πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Η ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων και λοιπών δημόσιων χώρων και κτιρίων, αποτελεί παράβαση και επισύρει πρόστιμα 4.000-8.000€ ανάλογα με την έκταση της παράβασης. Στους παραβάτες, πέραν του προστίμου, καταλογίζονται οι δαπάνες αποκατάστασης, όπως αυτές προκύπτουν κάθε φορά.


2. Οι μοναδικές παραλίες, Σαρακίνικο, Παπάφραγκας και Κλέφτικο, με την εντυπωσιακή μορφολογία και τους περίεργους σχηματισμούς από ηφαιστιογενή πετρώματα, πρέπει να διατηρούνται καθαρές προκειμένου να διατηρήσουν τη μοναδικότητά τους. Η ρύπανσή τους αποτελεί παράβαση και επισύρει πρόστιμα 4.000-8.000€ ανάλογα με την έκταση της παράβασης. Στους παραβάτες, πέραν του προστίμου, καταλογίζονται οι δαπάνες αποκατάστασης, όπως αυτές προκύπτουν κάθε φορά.


3. Ο Αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάγκελα, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, στάσεις λεωφορείων, κάδοι, συμπιεστές, καλάθια και λοιπά μέσα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, πινακίδες κλπ) πρέπει να διατηρείται καθαρός, ώστε να ανταποκρίνεται προς το σκοπό του, που είναι η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και να μην αποτελεί εστία μόλυνσης ή αισθητικής υποβάθμισης του νησιού. Η ρύπανση των στοιχείων «αστικού εξοπλισμού» του νησιού αποτελεί παράβαση και επισύρει πρόστιμο ύψους 100€. Στους παραβάτες, πέραν του προστίμου, υποβάλλεται μήνυση και καταλογίζονται οι δαπάνες αποκατάστασης, όπως αυτές προκύπτουν κάθε φορά.

*Οι φωτογραφίες είναι του Michael Kyritsis

 

SOS από το Σαρακήνικο της Μήλου - Κάτι απαράδεκτο συμβαίνει σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας Facebook Twitter

 

SOS από το Σαρακήνικο της Μήλου - Κάτι απαράδεκτο συμβαίνει σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας Facebook Twitter

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
Αν κάποιος δει κάτι, τότε τι πρέπει να κάνει κε Δήμαρχε; Του το έχετε πει; Όλα τα εθνικά πάρκα / προστατευόμενες περιοχές έχουν κανονισμούς λειτουργίας, κανόνες επισκεπτών και ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ να τους εφαρμόζουν. Για αυτό το τελευταίο τι έχει κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου;
....Ο κος Δαμουλάκης επεσήμανε με νόημα πάντως, ότι " ποτέ, κανείς, δεν είδε κάποιον να κάνει κάτι" αφήνοντας να εννοηθεί πως η αδιαφορία όσων είναι μάρτυρες καταστροφής ...Επίσης ποτέ κανείς δεν είδε κάποιον καθηγητή να κάνει ιδιαίτερο σε μαθητή (το είχε πει υπουργός), ποτέ κανείς δεν έφυγε από μαγαζί χωρίς απόδειξη, ποτέ κανεις δεν πάτησε διπλή λουρίδα...Εννοείται ότι για όλα φταίνε οι άνθρωποι, το ξέρουμε αυτό, οι άνθρωποι όμως ψηφίζουν εσάς, κάντε κάτι
Αυτό τους πείραξε στη Μήλο,οι ανύπαρκτες υποδομές τουρισμού όχι; το νησί συντηρεί μόνο του τον εαυτό του. Έχει παντού ορυχεία κ έχει γίνει ένα εκμεταλλεύσιμο κομμάτι γης που και οι ίδιοι οι ντόπιοι για να μην τους κλείσει τα ορυχεια(πηγή εσόδων) καμια unesco σφυρίζουν αδιάφορα οταν βλέπουν τουρίστες, τα ονόματα ΜΕ ΚΙΜΩΛΙΑ στα βραχάκια ειναι το ελάχιστο τα οποία εξανεμίζονται στο λεπτό..... Κοροϊδία.... Κρίμα το νησί, που τα φυσικά του κάλλη ειναι ασύγκριτα!
Δυστυχώς είναι αλήθεια όσα αναφέρονται στο άρθρο. Φίνεται σε πολλά αξιοθέατα (Ακόμα και ο Λόρδος Βύρων έχει χαράξει το όνομά του στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο). Γιατί δεν λέμε και για τις ανθρώπινες ακαθαρσίες που υπάρχουν στις παρακείμενες στοές και δεν μπορείς να πλησιάσεις από τη βρώμα?
Απαράδεκτοι οι κάγκουρες και οι ψευτογκραφιτάδες που καταστρέφουν το νησιότικό τοπίο.Όμως για να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη να αναφέρουμε ότι την υπόλοιπη Μήλο (με εξαίρεση ένα πολύ μικρό τμήμα της παλιάς χώρας) την έχουν πη*ήξει οι ντόπιοι με τα μαγαζιά και τα σπίτια τους.Κάπια σημεία δε είναι σαν τη Λούτσα και χειρότερα. Ντροπή σας.
Όπως βρωμίζουν και καταστρέφουν τους τοίχους της πόλης όπου ζουν 11 μήνες τον χρόνο, κάνουν το ίδιο και στην παραλία που πάνε να κολυμπήσουν για δέκα μέρες. Γιατί σας φαίνεται τόσο περίεργο; Και τον Παρθενώνα αν μπορούσαν να πλησιάσουν, το βρίσκω πολύ πιθανό να βλέπαμε παρόμοια φαινόμενα.Οι φορείς και όσοι επηρεάζουν τη νεολαία (π.χ. τα free-press) είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα μια εκστρατεία εναντίον των βανδαλισμών και υπέρ του σεβασμού του δημόσιου χώρου όποιος κι αν είναι αυτός. Όχι μόνο χαριτωμενιές για τα αδέσποτα, θλιμμένες σκυλίσιες φατσούλες στο facebook κτλ.
Η ματαιοδοξία όλων αυτών που θέλουν ν αφήσουν το στίγμα τους απ όπου περνανε. Λες κ είναι πιο σημαντικοί από τη φυση. Υπάρχουν κ πολύ χειρότερα κ περισσότερα μηνύματα, όπως διαφημίσεις πάνω στα βραχια. Κ όλα γραμμένα στα Ελληνικά! Ντροπή μας!

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ