Διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει με τα self test στον ιδιωτικό τομέα για αυτό τον μήνα έδωσε το υπουργείο Εργασίας. 

 

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία έως τις 10 Ιουλίου τέσσερα δωρεάν self test, από ένα για τις εβδομάδες 5-11 Ιουλίου, 12-18 Ιουλίου, 19-25 Ιουλίου και 26 Ιουλίου- 1η Αυγούστου. 

 

Κατ’εξαίρεση για αυτή την εβδομάδα- έως τις 4 Ιουλίου- δεν ισχύουν οι συνέπειες που προβλέπονται από τον νόμο σε περίπτωση μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας. 

 

Από την ερχόμενη Δευτέρα (5/7) έως και την 1η Αυγούστου ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test έως και 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία ο εργαζόμενος παρέχει εργασία με φυσική παρουσία. 

 

Το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση των εργαζομένων στη δουλειά τους και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. 

 

Όταν μεσολαβούν διαστήματα κατά τα οποία ο εργαζόμενος απασχολείται με τηλεργασία ή είναι σε νόμιμη άδεια, το επόμενο υποχρεωτικό self test τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του σύμβαση τόπο εργασίας.

 

Από τα υποχρεωτικά self test εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον πριν από 14 ημέρες και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Σε περίπτωση μη επίδειξης στα αρμόδια όργανα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται στη διενέργεια και επίδειξη διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποιείται ιδία δαπάνη, είτε πρόκειται για self-test, είτε για εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, είτε για rapid test», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.