Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 κρούσματα την ημέρα στα μέσα Αυγούστου

Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 κρούσματα την ημέρα στα μέσα Αυγούστου Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και εκτίμησε ότι τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα μπορεί να φτάσουν τα 3.500 στα μέσα Αυγούστου. 

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα», δήλωσε στο Mega ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, αναφερόμενος στα 1.797 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ

Παράλληλα επεσήμανε ότι το νέο κύμα είναι πολύ γρήγορο, με ταχεία διάδοση του ιού, ενώ απέδωσε τον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό περισσότερο στη χαλάρωση των μέτρων και σε δεύτερο επίπεδο στη μετάλλαξη Δέλτα. 

«Αυτό που ζούμε, είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και της κακής εφαρμογή των υπολειπόμενων μέτρων», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει κυριαρχήσει ακόμη στη χώρα μας. 

«Αυτό που θα ζήσουμε, θα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη Δέλτα», συμπλήρωσε, ενώ σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου το πολύ το 50% των κρουσμάτων θα οφείλεται σε αυτή την παραλλαγή. 

Ερωτηθείς τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον αριθμό των κρουσμάτων, απάντησε ότι μέχρι τα τέλη του μήνα «μπορεί να φτάσουν τα 2.600-ίσως και λίγο παραπάνω- σε ημερήσια βάση»

Παράλληλα εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές Αυγούστου «σε περίπου 3.500 κρούσματα γύρω στις 10-15 Αυγούστου, αν δεν πάρουμε μέτρα για να το σταματήσουμε». Το βασικό μέτρο, υπογράμμισε, είναι ο γρήγορος εμβολιασμός των πολιτών. 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα τοπικά lockdown τόνισε ότι πριν από αυτό θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιωματική επιτήρηση της διασποράς στις περιοχές που έχουν έντονα αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη. 

Αυτό πρέπει να γίνει «ώστε να παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει και αν χρειαστεί να υπάρξουν τοπικά τα lockdown να γίνουν πριν να αναπτυχθεί η διασπορά. Τότε προλαβαίνεις», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι υπάρχει έντονη αυξητική τάση στην Κρήτη- το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο- αλλά και στα Ιωάννινα και τη Μαγνησία

Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αφενός γιατί έχει δημιουργηθεί σύγχυση, αφετέρου γιατί η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, κάτι που μπορεί να σταματήσει με τη χρήση μάσκας. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ