Ράπτη: 16% των παιδιών στην Ελλάδα είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Παιδί κρυμμένο Facebook Twitter
Pixabay @Mitrey
0

Στο μείζον ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αναφέρθηκε η βουλευτής Έλενα Ράπτη, ενημερώνοντας ότι το 16% των παιδιών στην χώρα μας είναι θύματα.

«Σήμερα ένα στα 5 παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ευρώπη για τον λόγο αυτό και η καμπάνια ονομάστηκε «1 στα 5» και το 2013 ανέλαβα τον συντονισμό της. Σύμφωνα με έρευνα, που έχει πραγματοποιηθεί, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%, είναι ιδιαίτερα υψηλό. 2 στα 100 παιδιά μόνο φτάνουν στις αρχές να το καταγγείλουν. Αυτό συμβαίνει διότι στην συγκεκριμένη μορφη κακοποίησης, στη σεξουαλική, ο δράστης τις περισσότερες φορές είναι από τον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι τα συναισθήματα του παιδιού είναι ανάμεικτα γιατί αυτό το πρόσωπο μπορεί να είναι ένα πρόσωπο που αγαπά και εμπιστεύεται αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να συνεχίσει να το βλάπτει. Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να σπάσουν τη σιωπή του, τα παιδιά θύματα εκβιάζονται συναισθηματικά, φοβούνται», δήλωσε η κα Ράπτη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Δυστυχώς οι δράστες στοχεύουν σε πολύ νεαρές ηλικίες, από 4 ετών ξεκινάει η δική μας ενημέρωση,  γιατί σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι εύκολο το παιδί να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος με αποτέλεσμα να είναι δεκτικό σε αγγίγματα που δεν θα έπρεπε. Υπήρξαν παιδιά που δήλωσαν ότι από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους βίωναν σεξουαλική κακοποίηση και πολλά παιδιά ναι το θεωρούν φυσιολογικό, γιατί νομίζουν ότι αυτό συμβαίνει σε κάθε σπίτι, όταν προέρχεται ειδικά από τους γονείς από άτομα που είναι στο οικείο περιβάλλον του παιδιού», είπε

«Γι’ αυτόν τον λόγο η ενημέρωση από το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκινά σε αυτή την ηλικία μέσα από τον κανόνα του εσώρουχου, έναν απλό κανόνα που προσδιορίζει το κακό άγγιγμα για να ξέρει το παιδί ότι δεν πρέπει να επιτρέπει σε κανέναν να το αγγίζει στην συγκεκριμένη περιοχή και αν κάτι συμβεί παροτρύνουμε το παιδί να ενημερώσει κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κα Ράπτη το βίντεο το δείχνει το υπουργείο Παιδείας. «Πριν από έναν χρόνο εγκρίθηκαν δύο προγράμματα της καμπάνιας Ένα στα Πέντε και εντάχθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής Υγείας στα εργαστήρια δεξιοτήτων και πλέον από το νηπιαγωγείο έως και την 4η τάξη Δημοτικού μπορούν τα παιδιά να διδαχθούν αυτά τα χρήσιμα μηνύματα, για το καλό-κακό άγγιγμα, καλό-κακό μυστικό, τη διαφορά του δώρου από τη δωροδοκία. Ωστόσο, πλέον, γίνεται ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα με την πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, που αποτελεί τον πιο ισχυρό σύμμαχο για τα παιδιά, ανακοινώθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που αφορά και την πρόληψη και την αντιμετώπιση», τόνισε.

«Στόχος είναι να αναδιαρθρώσει θεσμικές λειτουργίες ώστε να είναι στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών με στόχο την μείωση των περιστατικών, αλλά και για τα θύματα που σήμερα βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση να βρουν την δύναμη να σπάσουν την σιωπή»

Επιπλέον, σημείωσε η κ. Ράπτη, σε όλους τους χώρους όπου υπάρχουν παιδιά, σε όλες τις δομές και φορείς, θα υπάρχει ο υπεύθυνος παιδικής προστασίας, το πρόσωπο που θα γνωρίζουν τα παιδιά ότι μπορούν να απευθυνθούν, ο οποίος θα γνωρίζει και πώς να διαχειριστεί το παιδί αλλά και πώς να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ θα υπάρξει συνολικά εκπαίδευση των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.

Η κα Ράπτη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων, όπου θα μπορούν όλοι οι φορείς να καταγράφουν το περιστατικό και να παρακολουθούν την εξέλιξή του, για να μην χάνεται κάποια πληροφορία. «Όταν θα υπάρξει κάποια καταγγελία για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο θα μπορούμε να ανατρέξουμε να δούμε πόσες ακόμα αναφορές υπάρχουν εις βάρος του, στοιχεία που θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε μια δικαστική διαδικασία», είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο Ειδικό Ποινικό Μητρώο, με το οποίο πλέον  θα υπάρχει ένα πλαίσιο ελέγχου και των εργαζόμενων αλλά και των εθελοντών που δραστηριοποιούνται σε χώρους με παιδιά ώστε να ελέγχονται για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων.

Μάλιστα, η κα Ράπτη γνωστοποίησε ότι κατά την  περίοδο της πανδημίας, τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην χώρα μας αυξήθηκαν, εξηγώντας τους λόγους. «Αφενός γιατί είχαμε τον εγκλεισμό του θύματος με τον θύτη λόγω του περιορισμού, έτσι το παιδί δεν είχε διέξοδο για να καταγγείλει αυτό που συνέβαινε αλλά ταυτόχρονα πάρα πολλοί επιδίωξαν να προσελκύσουν τα θύματά τους μέσω του διαδικτύου, γιατί τα παιδιά ήταν μπροστά σε μια οθόνη», είπε.
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ