ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ψυττάλεια: Οι Έλληνες πήραν περισσότερα ναρκωτικά & αντικαταθλιπτικά στην καραντίνα- Τι «αποκαλύπτουν» τα απόβλητα

Ψυττάλεια: Οι Έλληνες πήραν περισσότερα ναρκωτικά & αντικαταθλιπτικά στην καραντίνα- Τι «αποκαλύπτουν» τα απόβλητα Facebook Twitter
0

Κατακόρυφη αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών αλλά και ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο της καραντίνας στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ανάλυση των αστικών αποβλήτων στην Ψυττάλεια. 

Σύμφωνα τα στοιχεία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων φαίνεται πως διπλασιάστηκε (αύξηση 176%), ενώ αύξηση 77% παρουσιάζει και αγχολυτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Όπως αποκαλύπτουν τα δεδομένα που παραχώρησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η χρήση κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 67% από το 2019, συνιστώντας την μεγαλύτερη μεταβολή από το 2010 έως σήμερα.

Θηριώδης αύξηση κατά 650% καταγράφηκε και στη χρήση της αμφεταμίνης, και 37% στην μεθαμφεταμίνη. Αντίθετα μειώθηκε η χρήση του ecstasy (ΜDMA) κατά 38%.

Παυσίπονα και αντιβιοτικά

Η χρήση παρακεταμόλης διπλασιάστηκε (+198%) σε σχέση με το 2019 αλλά τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη και ειδικότερα η ιβουπροφαΐνη έπεσε κατά 60% την ίδια περίοδο που διεθνείς μελέτες συσχέτιζαν την ουσία με επιδείνωση της υγείας των ασθενών με Covid-19.

Αυξημένη ήταν και η χρήση αντιβιοτικών εν μέσω lockdown, με το Azithromycin να σημειώνει αύξηση 36% και το Metronidazole 63%.

Στην Ψυττάλεια καταλήγουν τα λύματα από τα νοικοκυριά τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων και, παρότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αντιπροσωπεύουν το 100% του ελληνικού πληθυσμού, ποσοστιαία αποτελούν πολύ σημαντικό δείγμα.

Πρόσφατα, επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο με την οποία ευελπιστούν να αποσπάσουν και επιδημιολογικά δεδομένα από τα απόβλητα, για την παρουσία του ιού στον πληθυσμό. Όπως δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης η μέθοδος αναπτύχθηκες σε συνεργασία με το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στον Ιούλιο. 

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM