Πρόωρο τέλος για την τουριστική σεζόν - Εκτιμήσεις για κατακόρυφη πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων

Πρόωρο τέλος για την τουριστική σεζόν - Εκτιμήσεις για κατακόρυφη πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Πρόωρο φινάλε για την τουριστική σεζόν του καλοκαιριού του κορωνοϊού με τον ΣΕΤΕ να εκτιμά πως η κρίση θα επεκταθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021

Μπορεί η Βρετανία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, να αποφάσισε την Πέμπτη να διατηρήσει την Ελλάδα στη λίστα των ασφαλών χωρών, ωστόσο το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η χώρα σε δεύτερο χρόνο, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα, έφερε σωρεία ακυρώσεων και αναβολή των σχετικών αποφάσεων των ταξιδιωτών. Σημειώνεται πως πριν από δέκα ημέρες, Βρετανοί τουρίστες έφευγαν μαζικά και με κάθε διαθέσιμο μέσο από τη Γαλλία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον για καραντίνα 14 ημερών. 

Οι αναβολές και οι ακυρώσεις των Βρετανών επισκεπτών, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στον ελληνικό τουρισμό και ειδικότερα στις μεγάλες αγορές από τις οποίες προσελκύει επισκέπτες. Με τους Βρετανούς να «παγώνουν», σχεδόν πριν καν ξεκινήσουν να έρχονται, τους Αμερικανούς να μην επετράπη ποτέ να έλθουν και τους Γερμανούς να μένουν ως επί το πλείστον για διακοπές στη χώρα τους, έμειναν μόνον όσοι Γάλλοι αποφάσισαν να ταξιδέψουν για να στηρίξουν την ελληνική αγορά.

Παράλληλα, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να εξελίσσεται διεθνώς αλλά και η επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς στις μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού «κλείνουν» πρόωρα τη φετινή σεζόν. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι πολύ καλές επιδόσεις της Ελλάδας στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για μια σχετικά καλή σεζόν και μάλιστα με παράτασή της και τον Σεπτέμβριο και ίσως τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η όποια παράταση της σεζόν θα αφορούσε μόνο επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας, χωρίς παιδιά σε σχολεία, οι οποίοι όμως είναι ανάμεσα στους πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου αλλά και εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που επικαλείται η εφημερίδα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό για ολόκληρο το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. έναντι 18,2 δισ. το 2019. Η έλλειψη αυτών των 15 δισ. σε συνδυασμό με τις πολλαπλασιαστικές ωφέλειες που θα είχαν στην οικονομία, είναι η κυρία οδός μέσω της οποίας η πανδημία χτυπά το ελληνικό ΑΕΠ. Ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο εποχικά είναι και το πλέον αδύναμο, οι εισπράξεις από το εξωτερικό υποχώρησαν από 5,4 δισ. πέρυσι σε μόλις 678 εκατ.

Κλείνουν τα ξενοδοχεία 

Υπολογίζεται ότι ένας σημαντικός αριθμός των περίπου 5.000 ξενοδοχείων, σε σύνολο 10.000, που έχουν επιλέξει να λειτουργήσουν, έχει αρχίσει να κλείνει ή να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει. Κάποια έχουν ήδη κλείσει και ολοένα και περισσότεροι ξενοδόχοι ανακοινώνουν πως θα κατεβάσουν ρολά στα τέλη Αυγούστου. Σημειώνεται ότι Φινλανδία και Νορβηγία επέβαλαν ήδη καραντίνα σε όσους γυρίζουν από την Ελλάδα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. 

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών YouGov, που διεξήχθη στις 13-23 Ιουλίου, δείχνει ότι τουλάχιστον οι μισοί Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ταξιδιώτες θα προτιμούσαν να ακυρώσουν τις διακοπές τους από το να υποστούν καραντίνα επιστρέφοντας, ή ακόμα και από το να κάνουν τεστ κατά την άφιξή τους ή να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. 

Νέα στήριξη ζητεί ο ΣΕΤΕ

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με επιστολή του προς την κυβέρνηση ζητεί την τροποποίηση ή και τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου, καθώς τέλη Σεπτεμβρίου εκπνέουν πολλά μέτρα στήριξης.

Στον ΣΕΤΕ εκτιμούν πως η κρίση θα διαρκέσει και ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2021 και προτείνουν έτσι την εφαρμογή έως και 31 Μαρτίου του 2021 προγράμματος επιδοτήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία», πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τον Απρίλιο, παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και Νοέμβριο, κάλυψη από το Δημόσιο της υποχρέωσης καταβολής επιδομάτων αδείας και εορτών για προσωπικό που μεγάλο μέρος του χρόνου δεν εργαζόταν.

Ζητείται επίσης από 1-9-2020 η χορήγηση του δικαιώματος στον εργαζόμενο σε αναστολή, να εργάζεται έως 16 ώρες την εβδομάδα σε άλλον εργοδότη, ώστε να μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημά του χωρίς να χάνει την αποζημίωση των 534 ευρώ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ