Σε δύο αλλαγές αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης 2019-2020, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Η μία αλλαγή είναι η αύξηση του ποσού και η άλλη η χορήγηση σημαντικού μέρους του επιδόματος θέρμανσης για να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά λόγω της αστάθειας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων.

 

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε: «κοιτάξτε τι γινόταν το 2013-2014, είχαμε επίδομα πάνω από 210 εκατ. ευρώ, είχαμε μεγάλη επιδότηση ανά λίτρο και γινόταν προκαταβολή. Όλα αυτά άλλαξαν προς το χειρότερο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα το επίδομα είναι στο 1.4 και χωρίς προκαταβολή, ενώ χορηγείται το καλοκαίρι».

 

«Θα αυξήσουμε το κονδύλι για το επίδομα, θα γίνει ανακατανομή για να ευνοούνται οι πιο ευάλωτες ομάδες και οι περιοχές με δύσκολες καιρικές συνθήκες», είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με την έκδοση της υπουργικής απόφασης, που θα εκδοθεί σε λίγες ημέρες.

 

Η έκδοση της υπουργικής απόφασης θα γίνει μαζί με την έναρξη της περιόδου διανομής του πετρελαίου θέρμανσης, στις 15 Οκτωβρίου, όπως είπε ο κ. Πέτσας. «Στόχος μας είναι να γίνονται καταβολές κάθε μήνα, ώστε να είναι προβλέψιμο και για τα νοικοκυριά και για τον κρατικό προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

 

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. «Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη. Όπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης.

 

Στο 1,02 ευρώ το λίτρο


Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, με την τιμή να είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι το λίτρο θα κυμανθεί στο 1,02 ευρώ. Η τιμή προκύπτει με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ και είναι φθηνότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (1,145 ευρώ) αλλά και με την τιμή που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά (1,079 ευρώ).

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης τόνισε, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου, ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 70 %. Σημείωσε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο προϊόν, έως ότου όμως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γι' αυτό, πρότεινε τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.