Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα κάμπινγκ - Νέοι κανόνες υγιεινής και αποστάσεις μεταξύ των σκηνών

Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα κάμπινγκ - Νέοι κανόνες υγιεινής και αποστάσεις μεταξύ των σκηνών Facebook Twitter
0

Για χαμένη χρονιά κάνουν λόγο οι επαγγελματίες του κατασκηνωτικού τουρισμού (κάμπινγκ), λόγω κορωνοϊού, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους για τόνωση του κλάδου στους επισκέπτες από βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Camping, το μεγαλύτερο ποσοστό κάμπινγκ στην Ελλάδα δουλεύει αποκλειστικά με ξένους τουρίστες. Ενδεικτικό είναι ότι από τις συνολικά δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε κάμπινγκ, οι οποίες κατεγράφησαν το 2018, το 60-70% αφορούσε αλλοδαπούς.

Ωστόσο φέτος οι κρατήσεις ελάχιστες αφού έχουν γίνει ήδη ακυρώσεις για όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και για τον Σεπτέμβριο.

Τα κάμπινγκ έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ έχουν χαθεί επίσης αρκετές θέσεις εργασίας, καθώς οι προσλήψεις του προσωπικού γίνονταν ήδη από Φεβρουάριο-Μάρτιο.

«Έχουμε χάσει τους 2,5 μήνες της άνοιξης που ανέκαθεν είναι από τους καλύτερους μήνες της χρονιάς όσον αφορά, όχι τον παραθαλάσσιο, αλλά τον περιηγητικό τουρισμό. Υπάρχουν κρατήσεις ακυρωμένες για όλο το καλοκαίρι. Έχουμε τεράστιες απώλειες. Η φετινή χρονιά είναι χαμένη», εξηγεί ο Αντώνης Δεληδημητρίου, πρόεδρος της Ένωσης, στο iefimerida.gr. 

Όσο για τις τιμές, καθησυχάζει πως θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, όπως κάθε χρόνο, παρόλο που τα νέα μέτρα λόγω κορωνοϊού (απολυμαντικά, χειροπετσέτες, σαπούνια) αύξησαν τα έξοδα, τη στιγμή που τα έσοδα σε πολλά κάμπινγκ μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα.

Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα κάμπινγκ - Νέοι κανόνες υγιεινής και αποστάσεις μεταξύ των σκηνών Facebook Twitter

Πώς θα λειτουργήσουν τα κάμπινγκ - Τα υγειονομικά πρωτόκολλα 

- Σε κάθε κάμπινγκ πρέπει να υπάρχει γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού κορωνοϊού, ενώ θα υπάρχει ένας υπεύθυνος.


- Θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και να διανέμονται στο προσωπικό του κάμπινγκ ανάλογα με τα καθήκοντά του, μαζί με τις οδηγίες για την ορθή χρήση τους.


- Ενημέρωση των πελατών για την υποχρέωση εφαρμογής των μέτρων προστασίας.


- Η χρήση υφασμάτινης μάσκας συνιστάται να εφαρμόζεται από το προσωπικό, τους πελάτες και κάθε άλλο άτομο το οποίο εισέρχεται στους εσωτερικούς στεγασμένους χώρους του καταλύματος


- Στην είσοδο των εσωτερικών στεγασμένων κοινόχρηστων χώρων του καταλύματος πρέπει να υπάρχουν σταθμοί αντισηπτικών.

Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα κάμπινγκ - Νέοι κανόνες υγιεινής και αποστάσεις μεταξύ των σκηνών Facebook Twitter


- Η κοινωνική απόσταση 1,5 μέτρων τηρείται σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μεταξύ των ατόμων που δεν ανήκουν στη ίδια οικογένεια ή παρέα ή και δεν διαμένουν στο ίδιο κατασκηνωτικό μέσο.


- Συνίστανται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η τηλεφωνική συνεννόηση, όσο αυτό είναι δυνατό σε ό,τι αφορά παραγγελίες, αγορές υπηρεσιών και αγαθών, εξοπλισμού κλπ.

- Δεν επιτρέπεται η είσοδος, η διέλευση, η παραμονή, καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων του κάμπινγκ από μη διαμένοντες στο κατάλυμα. Η διεύθυνση του καταλύματος τηρεί αρχείο που διατηρείται στο κάμπινγκ με ευθύνη της, για όλα τα άτομα που διαμένουν ή διέμειναν σε αυτό.

- Για τη λειτουργία της παραλίας του κάμπινγκ, ισχύουν οι κανονισμοί του κράτους για τις παραλίες σε ότι αφορά την πρόληψη του COVID-19.

- Η απόσταση μεταξύ κάθε μορφής κατασκηνωτικού μέσου (τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα, σκηνές, κτλ.) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα από την πόρτα εισόδου του κατασκηνωτικού μέσου και 3 μέτρα από κάθε άλλη πλευρά του. 

- Η κοινωνική απόσταση των 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων που δεν μένουν στο ίδιο κατασκηνωτικό μέσο ή οικίσκο πρέπει επίσης να εξασφαλίζεται σε όλους τους χώρους. 

- Λοιπός εξοπλισμός που εκμισθώνεται ή παρέχεται (όπως στρώματα, τρόμπες, τραπεζάκια, κτλ.,) θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μεταξύ των χρήσεων τους από διαφορετικούς πελάτες.

- Οι εγκαταστάσεις υγιεινής (αποχωρητήρια, ντους, χώροι πλύσης χεριών, αποδυτήρια, νεροχύτες για το πλύσιμο πιάτων) πρέπει να απολυμαίνονται σύμφωνα με αναρτημένο ενημερωμένο πρόγραμμα με διάλυμα χλωρίνης και να αερίζονται επαρκώς κατά την χρήση.

- Οι νιπτήρες πρέπει να είναι συνεχώς εφοδιασμένοι με σαπούνι, χειροπετσέτες και ποδοκίνητους κάδους για τα απορρίμματα.

- Τα εστιατόρια, καταστήματα και οι λοιπές εγκαταστάσεις θα λειτουργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ελλάδας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ