Πλεύρης: Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί τα περισσότερα μέτρα για τους εμβολιασμένους

Άνδρας κάνει ποδήλατο στην Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Φωτ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI
0

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθεί άρση των περισσότερων μέτρων για τους εμβολιασμένους ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και «η μετάλλαξη Όμικρον είναι επικίνδυνη, αλλά όχι όσο η Δέλτα». Όπως είπε, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης «το επόμενο εξάμηνο φαίνεται ότι στην Ευρώπη θα είναι μία καλύτερη κατάσταση, πολύ κοντά στην κανονικότητα, έτσι δείχνουν τα στοιχεία. Υπάρχει μια συνολική προετοιμασία και όχι εφησυχασμός ότι ο κορωνοϊός, τον Σεπτέμβριο και μετά μπορεί να επανέλθει με άλλα χαρακτηριστικά».

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους». Όπως τόνισε: «Θεωρώ ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί τα περισσότερα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους. Υπάρχουν ήπια μέτρα όπως η μάσκας, πρωτίστως σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και κάποια άλλα μέτρα, αποστάσεις που δεν επηρεάζουν την κανονικότητα. Για τους ανεμβολίαστους δεν είμαστε ακόμη σε αυτήν την κουβέντα, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα».

Για τους ανεμβολίαστους, σε άλλο σημείο, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι έχουν «κάνει  μια επιλογή που είναι τέτοια που κινδυνεύουν και οι ίδιοι και η κοινωνία και ως εκ τούτου δεν μπορούν να μπουν στην κανονικότητα όπως μπαίνουν οι εμβολιασμένοι».

Σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως «δεν υπάρχει σενάριο επιστροφής τους την 1η Απριλίου όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Δύο είναι τα σενάρια: ή θα αποτελεί τυπικό προσόν ο εμβολιασμός άρα όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα φύγει από το ΕΣΥ ή θα επεκταθεί η αναστολή σύμβασης για όσο κρατήσει η πανδημία» τονίζοντας πως αυτό σημαίνει τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου, όπως δείχνουν και οι παραγγελίες που γίνονται για εμβόλια.

«Η εισήγηση η δική μου, ασχέτως με την πανδημία, είναι ο εμβολιασμός να αποτελεί τυπικό προσόν και επομένως όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ», επεσήμανε ο Υπ. Υγείας. «Η εισήγηση θέλω να είμαι σαφής, θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν είναι απλώς παράταση της αναστολής, η παράταση είναι δεδομένη, δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν όσο διαρκεί η πανδημία. Η εισήγηση του υπουργού Υγείας είναι ότι πρέπει να είναι τυπικό προσόν και άρα αν δεν εμβολιαστούν δεν παραμένουν στο ΕΣΥ», συμπλήρωσε.

Νέα σχέση ιδιωτών ιατρών με το ΕΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη πως «επανεξετάζουμε συνολικά τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ και τους ιδιώτες γιατρούς(…) Θέλουμε να ανοίξουμε θεσμοθετημένα την δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να παρέχουν υπηρεσία με την μορφή του part time σε νοσοκομεία, όπου υπάρχουν κενά και όπου υπάρχουν προκηρύξεις και συμβάσεις που δεν καλύπτονται». 

Όπως διευκρίνισε, «δεν εξετάζουμε απελευθέρωση των σχέσεων, αυτό που εξετάζουμε είναι τα απογευματινά ιατρεία, που έχουν θεσμοσθετηθεί, να έχουν και χαρακτηριστικά να μπορούν να αυξάνουν τον μισθό τους και οι γιατροί του ΕΣΥ. Εάν ξεκινήσουμε με αυτή τη βάση βα έχουμε απογευματινά χειρουργεία που αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν και οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να έχουν και αμοιβές, δεν υπάρχει ο κίνδυνος ο οποίος λέτε γιατί δεν απελευθερώνουμε τον γιατρό να βγει να πηγαίνει σε ιδιωτικά ιατρείο, κλινική. Αντιθέτως, του δίνουμε τη δυνατότητα, το απόγευμα, με όρους και ιδιωτικούς, δηλαδή με συμμετοχή και του ασθενή στο κόστος του χειρουργείου, να αυξήσει το εισόδημα».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ