Phishing: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με λεία 6 εκατ.€

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεβε κωδικούς- Στα 6 εκατ. ευρώ η λεία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Εξαρθρώθηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν τα θύματα τους, με τη μέθοδο «Phishing» για τουλάχιστον έναν χρόνο. 

Στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριλαμβάνονται 155 άτομα, εκ των οποίων εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι 24. 

Από αυτούς οι 17 είναι άνδρες και οι 7 γυναίκες. Την ίδια ώρα, εξετάζεται ο βαθμός συμμετοχής και εμπλοκής, για περισσότερους από 1.200 δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι διευκόλυναν τη δράση τους. 

Μεταξύ των συλληφθέντων, βρίσκεται και ένας που εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση 8χρονου στο Ζεφύρι. 

Παράλληλα, συνελήφθη και ένας ακόμη εμπλεκόμενος στην ίδια υπόθεση ανθρωποκτονίας, ο οποίος νωρίτερα είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 

Η εγκληματική οργάνωση στόχευε στην υποκλοπή και παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς e-banking των θυμάτων, προκειμένου να αποσπάσουν τα διαθέσιμα χρηματικά ποσά.

Τα μέλη της έχουν διαπράξει τουλάχιστον 670 περιπτώσεις απάτης, που αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Αρχικά προσέγγιζαν τα θύματα τους μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, που παρουσιάζονταν ως ενδιαφερόμενοι για την παροχή υπηρεσιών ή υποψήφιοι αγοραστές προϊόντων που εντόπιζαν σε διαδικτυακές αγγελίες ή ως υπάλληλοι εταιρειών ή δημόσιων υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ, Εφορίας, Υπάλληλοι Δήμων, Λογιστές), αναφορικά με επιστροφή χρηματικού ποσού ή χορήγηση επιδομάτων όπως «market pass», «fuel pass», «power pass».

Στη συνέχεια, αφού προσπαθούσαν πρώτα να τους πείσουν προφορικά, κατάφερναν με phishing links, να υποκλέψουν τα ονόματα των χρηστών και τους κωδικούς τους, καθώς και να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς e-banking.

Το αποτέλεσμα ήταν να κάνουν ανάληψη μετρητών, να ενεργοποιούν τις χρεωστικές τους κάρτες, αλλά και να εκδίδουν νέες κάρτες με τις οποίες έκαναν ανέπαφες συναλλαγές. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΤΩΣΗ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ελλάδα / Ηλιούπολη: Κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στο σχολείο των δύο μαθητριών

Το υπουργείο τόνισε ότι προτεραιότητα είναι «η προστασία της ψυχικής υγείας των μαθητών/τριών, των οικογενειών τους και η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας»
THE LIFO TEAM
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΤΩΣΗ

Ελλάδα / Ηλιούπολη: Νέες πληροφορίες για το σημείωμα του ενός από τα δύο κορίτσια που έπεσαν από την ταράτσα

Η αναφορά στις Πανελλήνιες και όσα έχουν γίνει μέχρι ώρας γνωστά για την υπόθεση - «Ήταν μόνη της», περιγράφουν συνομήλικα κορίτσια για τη μία από τις δύο 16χρονες
THE LIFO TEAM