Πάτρα: Γιατροί σώζουν 10 μηνών μωρό, που κατάπιε καρύδι

Πάτρα: Γιατροί σώζουν 10 μηνών μωρό, που κατάπιε καρύδι Facebook Twitter
Πάτρα: Γιατροί σώζουν 10 μηνών μωρό, που κατάπιε καρύδι - Βίντεο από το χειρουργείο
0

Ένα μωρό 10 μηνών, τον Οδυσσέα, που είχε καταπιεί ένα καρύδι, κομμάτια του οποίου έφραξαν τον πνεύμονά του, έσωσαν γιατροί στην Πάτρα, έπειτα από δύο επιτυχημένα χειρουργεία.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Κυριακή, όταν το μωρό εισήχθη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών με κομμάτια από το καρύδι να έχουν φράζει τον πνεύμονά του.

Αρχικά υποβλήθηκε σε χειρουργείο, όπου αφαιρέθηκε ένα κομμάτι. Στη συνέχεια ο 10 μηνών Οδυσσέας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος, σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, όπου και εισήχθη στη ΜΕΘ Παίδων.

Κατά τον έλεγχο που έγινε, σύμφωνα με το iatropedia, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα ακόμα κομμάτι, σε σημείο τέτοιο που ήταν αδύνατον να αφαιρεθεί με άκαμπτο βρογχοσκόπιο.

Τότε οι αρμόδιοι γιατροί, αποφάσισαν αφού σταθεροποιηθεί η κατάστασή του να συνεχίζουν σε βρογχοσκόπηση με εύκαμπτο βρογχοσκόπιο.

Τη Δευτέρα διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη ξένου σώματος, δημιουργούσε σοβαρή ατελεκτασία στον σύστοιχο πνεύμονα.

Το μωρό  παρουσίαζε ήδη εικόνα συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) με σοβαρότατη υποξυγοναιμία.

Η θέση του ξένου σώματος στον ανώτερο αριστερό λοβιαίο βρόγχο είναι εξαιρετικά σπάνια σε περιπτώσεις ξένων σωμάτων σε παιδιά. Η γωνίωση του εύκαμπτου βρογχοσκοπίου στη μέγιστη θέση δεν επέτρεπε την χρήση εύκαμπτης λαβίδας για την αφαίρεσή του.

Χθες Τρίτη, έγινε νέα προσπάθεια κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τα επεμβατικά τμήματα του Νοσοκομείου (Fogarty, nitinol stone extractor κ.λπ.) και έγινε με επιτυχία η αφαίρεση του ξένου σώματος.

Πλέον, το μωρό είναι εκτός κινδύνου, διασωληνωμένο και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με αναπνευστήρα ενώ είναι ζήτημα ημερών η αποοσωλήνωσή του.

 Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχοντας από την πρώτη στιγμή διαρκή ενημέρωση για την περιπέτεια του Οδυσσέα, συνεχάρη τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, το προσωπικό του Νοσοκομείου και την ομάδα του υπεύθυνου της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο, Εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, που έκανε και την επέμβαση.

Η προσπάθεια των γιατρών αποτυπώνεται στο παρακάτω βίντεο.

Με πληροφορίες από το iatropedia.gr

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ