Παπαζάχος: Κάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν σεισμό σαν της Τουρκίας στην Ελλάδα

Παπαζάχος: Κάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν σεισμό σαν της Τουρκίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Για τον σεισμό στην Τουρκία και την πιθανότητα να υπάρχει ένας παρόμοιος στον ελλαδικό χώρο μίλησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαζάχος όταν ρωτήθηκε για το εάν ένας σεισμός σαν αυτός της Τουρκίας, γινόταν στην Ελλάδα, και εάν θα είχε και στη χώρα μας τις ίδιες συνέπειες, υπενθύμισε ότι τέτοιες δονήσεις έχουν γίνει στη χώρα μας, «απλά δεν θυμόμαστε και πολλά γι’ αυτούς, γιατί έχουμε σχετικά βραχεία μνήμη».

Όπως είπε έχουν γίνει σεισμοί των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956 και των 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά το 1953.  Γύρισε τον χρόνο πίσω, στο 365 μ. Χ. υπενθυμίζοντας ότι είχε γίνει σεισμός 8,2 Ρίχτερ στη δυτική Κρήτη, ο οποίος είχε μεγάλες συνέπειες στον ελληνικό χώρο, καθώς «ανύψωσε το λιμάνι στα Φαλάσαρνα περίπου 7 μέτρα στην επιφάνεια και τη μισή Κρήτη σταδιακά από 7 μέχρι 1 μέτρο, προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι, το οποίο χτύπησε από τη Βενετία μέχρι τις ακτές του Λιβάνου και την Αίγυπτο, [και] μεγάλες καταστροφές σε όλη την Πελοπόννησο και στην περιοχή».

«Έχουμε λοιπόν τέτοιους σεισμούς στον ελληνικό χώρο, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει: πώς θα αντιδράσουμε και τι θα γίνει στην αντίστοιχη περίπτωση. Όμως πρέπει να πούμε ότι ακόμα και αυτοί οι σεισμοί γενικά έχουν περιορισμένες επιπτώσεις κυρίως γιατί γίνονται σε θαλάσσιες περιοχές και σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες. Σύγχρονες πόλεις με ψηλές κατασκευές δεν έχουν ακόμη ζήσει στον ελληνικό χώρο. Κάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν τέτοιο σεισμό με σύγχρονα κτίρια», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.

«Κάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν τέτοιο σεισμό με σύγχρονα κτίρια και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαζάχος επανέλαβε τη σημασία της προετοιμασίας για έναν μεγάλο σεισμό. «Ας επικεντρωθούμε στα κρίσιμα ερωτήματα, πώς εμείς σαν ελληνική πολιτεία, επιστήμονες και τεχνικός κόσμος θα ανταποκριθούμε σε μια πιθανή ώστε και σπάνια αντίστοιχη πρόκληση στον ελληνικό χώρο».


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

Ελλάδα / Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

«Όλες οι σχετικές αναρτήσεις και αντιδράσεις κυρίως από βουλευτές που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε Κυβέρνηση είναι λαϊκίστικες και υποκριτικές» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
NEWSROOM
Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Ελλάδα / Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Τα 15 παιδιά με συμπτώματα δηλητηρίασης από Δημοτικό κατανάλωσαν λιγκουίνι με κιμά. Γονιός που κράτησε την συσκευασία είπε θα τη στείλει στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση
NEWSROOM