Παπαευαγγέλου: 2.500 άτομα 40+ ετών νόσησαν σε μία εβδομάδα- Ανεμβολίαστοι στη συντριπτική πλειοψηφία

Παπαευαγγέλου: 2.500 άτομα 40+ ετών νόσησαν σε μία εβδομάδα- Ανεμβολίαστοι στη συντριπτική πλειοψηφία Facebook Twitter
0

Το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού στην Ελλάδα παρουσιάζει μία σχετική σταθεροποίηση αλλά σε υψηλά επίπεδα, τόνισε το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Δρ. Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία. 

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων ανά ημέρα ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια, την εβδομάδα από 19 έως 25 Ιουλίου διαμορφώθηκε στο 3,26%. Το φορτίο είναι ωστόσο αυξημένο σε περιοχές όπως η Πάρος (5,5%), η Μύκονος (4,27%), η Τήνος (4,2%), το Ρέθυμνο (3,76%) και η περιφερειακή ενότητα Θήρας (3,4%). Ειδικά για την περιφερειακή ενότητα Θήρας, το υψηλότερο ποσοστό οφείλεται κυρίως στη θετικότητα που καταγράφεται στη Σύρο. 

Τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό προς το παρόν είναι κάτω από το 1% του συνόλου, γεγονός που οφείλεται στο εμβολιασμό σημαντικού ποσοστού τουριστών καθώς και στο αρνητικό τεστ που απαιτείται για να ταξιδέψεις κανείς προς την Ελλάδα. 

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 25 έτη. Μικρή μείωση παρατηρείται στα κρούσματα στους νέους κάτω των 34 ετών, που σήμερα αποτελούν το 63% του συνόλου. Περίπου 2.500 άτομα άνω των 40 ετών νόσησαν την περασμένη εβδομάδα, ανεμβολίαστοι στην συντριπτική πλειοψηφία. Το 10% θα χρειαστεί να νοσηλευτεί την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα. 

Η ιχνηλάτηση δείχνει πως οι κοινωνικές συναθροίσεις που σχετίζονται με νυχτερινή διασκέδαση αποτελούν την κύρια αιτία έκθεσης στις μικρές ηλικίες. Αντίθετα, η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία είναι οι πιθανότερες οδοί έκθεσης για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρουν επαφή με νεαρό άτομο που επιστρέφει από εγχώριο τουρισμό και κυρίως νησιά. 

Οι νοσηλείες κάπως σταθεροποιούνται, σημειώνοντας αύξηση «μόλις» 28% αυτή την εβδομάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα η αύξηση ήταν 70%. Ο μέσος όρος ανέρχεται σε 167 εισαγωγές ανά ημέρα, ενώ συνολικά 1.344 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια. Ένας στους δύο νοσηλευόμενους κάτω των 54 ετών.

Η πτωτική πορεία των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων έχει σταματήσει. Παράλληλα παρατηρείται μείωση στη διάμεση ηλικία των ατόμων που χρειάζονται να νοσηλευτούν ή να διασωληνωθούν. Συγκεκριμένα η διάμεση ηλικία των ασθενών σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων διαμορφώνεται στα 57 με 60 έτη. 

Σύμφωνα με τα μοντέλα των ειδικών, την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί μία ήπια αλλά σαφής αύξηση κρουσμάτων, νέων νοσηλειών και διασωληνώσεων. 

Το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο όπως προχωράμε προς το τέταρτο κύμα, επισήμανε η Δρ. Παπαευαγγέλου συγκρίνοντας την παρούσα φάση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, όπου η χώρα είχε παρόμοιο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων ανά μέρα και συγκρίσιμο αριθμό κρουσμάτων στην επικράτεια.

Τότε όμως η χώρα κατέγραφε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα. Σήμερα, με το 62% να έχει λάβει τουλάχιστον μία δοση του εμβολίου, με παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο και σημαντική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η Ελλάδα έχει 70% λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, 80% λιγότερους νοσηλευομένους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους. «Τα νούμερα είναι αδιάψευστα.»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ