Παπαευαγγέλου: 12.500 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα - Πολύ αργή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου

Παπαευαγγέλου: 12.500 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα - Πολύ αργή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αυτή την εβδομάδα σταθεροποιήθηκαν οι πιο «σκληροί δείκτες της πανδημίας» κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται και διαμορφώνεται στα 1.500 ημερησίως με 320 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Πριν δύο εβδομάδες κάθε μέρα καταγράφονταν 450 νέες εισαγωγές. 

Τα κρούσματα στην ηλικιακή κατηγορία των πολιτών άνω των 65 ετών είναι λιγότερα την τελευταία εβδομάδα και αυτό σημαίνει πως «οι κόποι όλων είχαν αποτέλεσμα» σύμφωνα με την καθηγήτρια Παπαευαγγέλου. Ωστόσο η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου παραμένει πολύ αργή και μη αναμενόμενη κατά την ίδια, και τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως, με βάση την έως τώρα πορεία, τα Χριστούγεννα η Ελλάδα θα έχει 300 ασθενείς διασωληνωμένους με Covid-19. 

Η Δρ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως δύο είναι οι λόγοι που προβληματίζουν τους λοιμωξιολόγους και αποτρέπουν την επιτροπή από την εισήγηση για σταδιακή άρση των μέτρων: 

-η υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ - 82% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη και

-ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων στη χώρα και ειδικά στην βόρεια Ελλάδα, με 6.000 ενεργά κρούσματα στην κεντρική Μακεδονία. 

Οι διαφορές από τον Μάρτιο

Στις 4 Μαΐου, στην άρση του πρώτου lockdown, ήταν πολύ διαφορετική επιδημιολογική εικόνα, καθώς σε όλη την επικράτεια υπήρχαν μόλις 982 ενεργά κρούσματα. Σήμερα σε όλη την Ελλάδα υπολογίζονται στα 12.500. 

Στις αρχές Μαΐου νοσηλεύονταν 280 ασθενείς με Covid και σήμερα 3.330. Τότε οι διασωληνωμένοι ήταν 35 και τώρα 583. Στις 4 Μαΐου η Ελλάδα κατέγραφε δύο θανάτους και σήμερα, μετά το τελευταίο 24ωρο, 102. Η Θεσσαλονίκη είχε μόλις έναν διασωληνωμένο ενώ σήμερα είναι 186 σε κλίνες ΜΕΘ της περιοχής. 

«Είναι εύκολα κατανοητό ότι η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι συγκρίσιμη» και οι «κραυγαλέες» διαφορές «μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση - δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων», είπε η κα Παπαευαγγέλου. 

Προειδοποίησε δε πως η αύξηση της κινητικότητας θα επιφέρει αύξηση των νέων κρουσμάτων και ενδεχόμενος συγχρωτισμός στα σπίτια τις γιορτές, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία υπερμετάδοσης «μέσα σε ένα μόλις βράδυ.»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ