Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι νέοι άνθρωποι σε ποσοστό 70%, δήλωσε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

 

Χθες η χώρα σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων με 735 ασθενείς σε ΜΕΘ. Έως το πρωί, είχαν γίνει 73 εισαγωγές σε απλές κλίνες στο νοσοκομείο Γεννηματάς που εφημέρευε και 15 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε η κα Παγώνη. «Περιμένουμε να αδειάσουν σε άλλα νοσοκομεία κλίνες ΜΕΘ διότι οι δικές μας είναι πλήρεις» ανέφερε.


Η Δρ. Παγώνη σχολίασε πως οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται προκαλούν ανησυχία: «Με φοβίζουν αυτές οι εικόνες , όταν βλέπω τους ασθενείς μπροστά μου» είπε, χαρακτηρίζοντας «τραγικό» να διασωληνώνονται ασθενείς ηλικιών 35-50 , χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

 

Όπως εξήγησε, η αλλαγή στα δεδομένα νοσηλειών δεν οφείλεται μόνο στην αθέτηση των μέτρων αλλά σχετίζεται και με τις μεταλλάξεις του ιού που παρουσιάζουν αυξημένη μεταδοτικότητα, της τάξης του 40-60% σε μικρότερες ηλικίες.

 

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ εκτίμησε πως, παρ' όλα αυτά, εστίαση, καταστήματα και σχολεία θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να ανοίγουν. Ειδικά για το ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης, χαρακτήρισε προτιμότερο να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι εστιατορίων, από το να γίνονται συναντήσεις κατ' οίκον.