Όλες οι αλλαγές στον ΚΟΚ και τα πρόστιμα - Μπαίνουν κανόνες και για τους ποδηλάτες

Όλες οι αλλαγές στον ΚΟΚ και τα πρόστιμα - Μπαίνουν κανόνες και για τους ποδηλάτες Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
1

Μείωση όλων των προστίμων κατά 40%, αλλαγές στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τους ποδηλάτες είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τον νέο ΚΟΚ.

Αναφορικά με τον νέο ΚΟΚ, όλα τα πρόστιμα, με εξαίρεση την κατανάλωση αλκοόλ, την παραβίαση κόκκινου ή στοπ και την παράνομη προσπέραση, μειώνονται κατά 40%. Τα πρόστιμα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα είναι ενιαία για όλους και θα προσαυξάνονται έως το τριπλάσιο ανάλογα με το εισόδημα.

Για παράδειγμα, αν ένα πρόστιμο κοστίζει σήμερα 100 ευρώ, με τη μείωση θα πέσει στα 60 ευρώ – όμως με τα εισοδηματικά κριτήρια μπορεί να φτάσει τελικώς και τα 180 ευρώ. Ωστόσο, αναμένονται διευκρινίσεις μέσω υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα εισοδηματικά κριτήρια και την προσαύξηση των προστίμων. Πάντως, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, σκοπός του είναι να καλλιεργηθεί οδική παιδεία, αναφέροντας μάλιστα πως στόχος είναι ο μηδενισμός των προστίμων.

Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 60 μέρες προβλέπεται για τις περιπτώσεις όπου οι οδηγοί κάνουν χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, παρεμποδίζουν διαβάσεις για ΑμεΑ, κινούνται στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, δεν φορούν ζώνη και κράνος, πετούν το τσιγάρο από το παράθυρο. Να σημειωθεί πως, αν οδηγός επαναλάβει κάποιο από τα παραπάνω, χάνει το δίπλωμα για 4 μήνες και ξαναδίνει εξετάσεις.

Το ΥΠΟΜΕΔΙ προωθεί και ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των ποδηλατών. Ειδικότερα, μπαίνει σήμανση οδών με πινακίδες για τα ποδήλατα, οριζόντια σήμανση οδών, δηλαδή κατά μήκος και κατά πλάτος διαγραμμίσεις, ειδικές διαγραμμίσεις αλλά και φωτεινή σηματοδότηση για τους ποδηλάτες.

Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται αυστηρότερα κριτήρια για όσους οδηγούς μεταφέρουν μαθητές, βάζοντας όριο ηλικίας τα 55 έτη ( μέχρι τα 65 μπορεί να ανανεώνεται κατόπιν εξετάσεων), μετά το 75ο έτος οι οδηγοί θα περνάνε επίσης εξετάσεις για ανανέωση διπλώματος, αυξάνονται τα όρια ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους από 130 σε 150 και σε κατοικημένες περιοχές από 50 σε 70 χλμ./ώρα, ενώ από εδώ και στο εξής απαγορεύεται να κυκλοφορούν «γουρούνες» σε οποιοδήποτε δημόσιο δρόμο.

Ο υπουργός Μεταφορών προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης αλλά και τηλεφωνικής γραμμής, όπου το επιβατικό κοινό των ταξί θα μπορεί να υποβάλλει καταγγελίες και να καταθέτει παράπονα.

Επίσης, εισάγονται θεσμοί ελέγχου για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα προκειμένου να παταχθεί το παράνομο εμπόριο εισαγωγής και πώλησης, καθώς και θεσμοί διαφάνειας στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας και χορήγησης κρατικών πινακίδων. Θεσμοθετείται, τέλος, παρατηρητήριο τιμών στις οδικές μεταφορές προϊόντων και θωρακίζεται η μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί ακόμη για τη βιωσιμότητα των δημόσιων ΚΤΕΟ.

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ελλάδα / ΟΣΕ: Αναστέλλεται η λειτουργία του Οδοντωτού - Τι ισχύει για όσους έχουν εκδώσει εισιτήρια

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν σε τμήματα της τουριστικής διαδρομής έντονα φυσικά φαινόμενα που οδηγούν σε κατολισθήσεις μεγάλων και επικίνδυνων βράχων προς τις σιδηροτροχιές από τη γύρω δασική έκταση του όρους Χελμού
THE LIFO TEAM
Τι δείχνει νέα έρευνα για την Ελλάδα: οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο αρνητικοί από τις γυναίκες απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Ελλάδα / Τι δείχνει νέα έρευνα για την Ελλάδα: οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο αρνητικοί από τις γυναίκες απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Οι νόμοι μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι κοινωνικές στάσεις όχι πάντα με τον ίδιο ρυθμό. Μια νέα έρευνα του Pew Research Center δείχνει ότι στην Ελλάδα το 40% των ανδρών θεωρεί την ομοφυλοφιλία ηθικά απαράδεκτη, έναντι 20% των γυναικών.
THE LIFO TEAM
ΕΟΔΥ ΝΕΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ελλάδα / ΕΟΔΥ: Ορίστηκε νέο Επιστημονικό Συμβούλιο - Πρόεδρος ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Ένα επεισόδιο ανάμεσα στον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, και μια υπάλληλο του Οργανισμού, φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την παραίτηση του Συμβουλίου
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Θα πρέπει κατ' αρχάς οι ποδηλάτες να μην πηγαίνουν αντίθετα από το ρεύμα κυκλοφορίας (το έχω δει επανειλημμένως αυτό) και να μην οδηγούν πάνω στα πεζοδρόμια.Επιπλέον, άσχετο από την οδική κυκλοφορία, να μην ανεβοκατεβάζουν το ποδήλατο από τις κυλιόμενες σκάλες στο μετρό - είναι πολύ επικίνδυνο για όλους.