Οι «Ρουγκατσάρηδες» ξεσήκωσαν την Θεσσαλονίκη

Οι «Ρουγκατσάρηδες» ξεσήκωσαν την Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
0

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης ξεσήκωσαν και φέτος οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας.

Οι φουστανελάδες με τα σπαθιά και την μουσική έκαναν την βόλτα τους στη γιορτινή Θεσσαλονίκη.Ο χορός των Ρουγκατσάρηδων ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο και συνεχίστηκε προς το κέντρο.

Οι «Ρουγκατσάρηδες» ξεσήκωσαν την Θεσσαλονίκη Facebook Twitter

Τα Ρουγκάτσια (ή Ρουγκαστάρια) είναι από τα λίγα παλαιά ομαδικά έθιμα που συνεχίζουν να τελούνται έως και σήμερα σε χωριά του κάμπου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι Ρουµλουκιώτικο έθιμο (Ρουμλούκι=ονομασία της ευρύτερης περιοχής επί τουρκοκρατίας) που τελείται έως και σήμερα µε κάποιες παραλλαγές σε σχέση µε το παλιό τυπικό.

Πρόκειται για µία ομάδα φουστανελοφόρων που φέρουν σπαθιά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περιφέρονται στα χωριά του κάμπου χορεύοντας µε τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού.

Οι «Ρουγκατσάρηδες» ξεσήκωσαν την Θεσσαλονίκη Facebook Twitter

Επί τουρκοκρατίας αδυνατώντας οι τουρκικές αρχές να αστυνομεύσουν τις περιοχές από επιθέσεις ληστών ανέθεταν σε ομάδες Ελλήνων να προφυλάξουν τους κατοίκους. Αυτοί ήταν νέοι από χωριά της περιοχής οι οποίοι γύριζαν τις μέρες του 12ημέρου τα χωριά τα οποία και προστάτευαν και ως αντίτιμο των υπηρεσιών τους εισέπρατταν δώρα. Οι χωρικοί σε ένδειξη ευχαριστίας πλήρωναν τα ρουγκάτσια με ό,τι είχε ένα σπίτι τότε (κρέας, καλαμπόκι, σιτάρι, κρασί κ.α.).

Το να είσαι «ρουγκατσάρης» θεωρούνταν μεγάλη τιμή, είχες την ευλογία της εκκλησίας. Σε περίπτωση που δύο διαφορετικές ομάδες αντάμωναν έπρεπε η μια να δηλώσει υποταγή στην άλλη περνώντας κάτω από τις πάλες (σπαθιά) τις άλλης. Επειδή καμία δεν δέχονταν να το κάνει μονομαχούσαν μέχρι θανάτου.

Με πληροφορίες από thestival

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ