Οι νέοι κανόνες σε εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και κέντρα διασκέδασης- Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους και μη

Οι νέοι κανόνες σε εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και κέντρα διασκέδασης- Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους και μη Facebook Twitter
0

Τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης- εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους, θέατρα- αλλά και σε γήπεδα, με τον διαχωρισμό σε αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους και σε μεικτούς χώρους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Πλέον καθιερώνονται δύο τρόποι λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, καθώς θα υπάρχει διαχωρισμός στους αμιγείς χώρους- μόνο για πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πριν από 14 ημέρες και για νοσήσαντες από τον κορωνοϊό- και τους μεικτούς χώρους, όπου θα επιτρέπεται η πρόσβαση μη εμβολιασμένων, με αρνητικό τεστ. 

Αυτό το σύστημα έχει στόχο «να προστατεύσει τη δημόσια υγεία από ένα επόμενο κύμα και να επιτρέψει την όσο δυνατόν ομαλότερη επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Οι μικτοί κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου, ενώ σε ό,τι αφορά στους κινηματογράφους και τα θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου, σημείωσε ο υπουργός. Όλοι οι αμιγείς χώροι θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η σχετική πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί να δηλωθεί η κάθε επιχείρηση. 

Οι νέοι κανόνες σε εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και κέντρα διασκέδασης- Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους και μη Facebook Twitter

Στους κλειστούς χώρους, πλην κέντρων διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα στους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα φτάνει το 85%, οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test από τους γονείς και η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά. 

Στους μεικτούς χώρους αυτών των επιχειρήσεων η πληρότητα θα είναι στο 50%, θα απαιτείται αρνητικό rapid test για τους μη εμβολιασμένους, οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test και η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε κινηματογράφους και θέατρα. 

Στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα), η πληρότητα στους αμιγείς χώρους θα είναι 85%, χωρίς χρήση μάσκας. Στους μεικτούς χώρους θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με το μέγεθος, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική. Συγκεκριμένα: 

  • Σε χώρους λιγότερους των 1.000 καθήμενων η πληρότητα θα είναι στο 75% 
  • Σε χώρους κάτω των 5.000 καθήμενων η πληρότητα θα είναι στο 70% 
  • Σε χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους η πληρότητα θα είναι στο 65% 

Στα κέντρα διασκέδασης, κλειστά και υπαίθρια, η πληρότητα θα είναι 60% στους αμιγείς χώρους και 25% στους μεικτούς, για τους οποίους θα απαιτείται αρνητικό rapid test για τους μη εμβολιασμένους. «Υπάρχει η δυνατότητα και για όρθιους και όχι μόνο σε καθήμενους, για αυτό είναι μικρότερη η χωρητικότητα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα- η λειτουργία των οποίων ξεκινά στις 15 Ιουλίου- θα υπάρχουν μόνο αμιγείς χώροι. «Δεν γίνεται να υπάρξει μείξη εμβολιασμένων και μη επειδή ο κόσμος είναι περισσότερος και ο κίνδυνος μετάδοσης πολύ μεγαλύτερος», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης. 

Η πληρότητα θα είναι στο 85%, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται στα γήπεδα με δήλωση self test από τους γονείς. 
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ