Οι φήμες και οι προβοκάτσιες που έκαναν εκρηκτική την κατάσταση στη Λέσβο

Οι φήμες και οι προβοκάτσιες που έκαναν εκρηκτική την κατάσταση στη Λέσβο Facebook Twitter
0

«Θα παρθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος για την πάταξη όλων των προβοκατόρικων στοιχείων. Οι φασίστες δε θα τα καταφέρουν και σύντομα στη δημοκρατική Λέσβο θα γυρίσουν στο καβούκι τους» δήλωσε, μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, σχολιάζοντας τις καταγγελίες που πληθαίνουν καθημερινά και μιλάνε για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο στη Λέσβο, με στόχο να δημιουργηθούν επεισόδια και να στραφούν οι κάτοικοι εναντίον προσφύγων και μεταναστών, αλλά και όλων εκείνων των πολιτών που υπήρξαν αλληλέγγυοι.

 

Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες που παρακολουθούν την εξέλιξη, έπαιξαν αναρτήσεις σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναπαρήγαγαν ανυπόστατες φήμες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρει η ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ, την είδηση σχετικά με την «παρεμπόδιση» της υποστολής της σημαίας στη Μυτιλήνη, η οποία διαψεύστηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού! Η μετάδοση όμως και η αναπαραγωγή της ψευδούς αυτής είδησης οδήγησε στα όσα συνέβησαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην προκυμαία της Μυτιλήνης.

 

Η φήμη όμως, και μάλιστα την ώρα που γινόταν στην πόλη της Μυτιλήνης η πορεία των κατοίκων της Μόριας περί δήθεν μαζικών απελάσεων Αφρικανών μεταναστών στην Τουρκία, προκάλεσε τις πρώτες αψιμαχίες και τις συγκρούσεις, το βράδυ της ίδια μέρας, που είχαν ως αποτέλεσμα να καεί μεγάλο μέρος του hot spot της Μόριας.

 

Το ίδιο βράδυ, η φυγή των προσφύγων και των μεταναστών από το φλεγόμενο hot spot, μετατράπηκε σε φήμες περί ξεσηκωμού και κίνησης «να καταληφθεί η Μυτιλήνη».

 

Ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων με δήθεν ξεσηκωμό χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι ξεκίνησαν για να «καταλάβουν» τη Μυτιλήνη. Όπως αναφέρεται και στη σελίδα της Χρυσής Αυγής Λέσβου, μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στα μπλόκα περιφρούρησης. «Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται αυτή τη στιγμή (ώρα 02.13) αν και τα επεισόδια έχουν λήξει και οι μετανάστες επιστρέφουν στο καμένο hot spot, οι κάτοικοι της Μόριας, αλλά και των άλλων μικρών γειτονικών χωριών, αποφάσισαν να μην κοιμηθούν (όπως τους προηγούμενους μήνες). Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται στις εισόδους του χωριού και δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν το χωριό τους. Στην ενημέρωση της αστυνομίας περί της λήξης των επεισοδίων δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται το κράτος και θα λάβουν μόνοι τους μέτρα προστασίας της ακεραιότητας τους και της περιουσίας τους!» έγραφε η ιστοσελίδα της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στη Λέσβο.

 

Την ίδια μέρα, μέλη της οργάνωσης είχαν παρεισφρήσει στη διαδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόριας. Στην κάμερα της ΕΡΤ, τόσο οι κάτοικοι όσο και ο πρόεδρος του χωριού Νίκος Τρακέλλης, είχαν δηλώσει πως στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων από την πρώτη στιγμή και το χωριό τους απέχει από οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά. Αυτό που ζητούν μάλιστα είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν στο πρώην στρατόπεδο και να σταματήσει η εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων που οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Επίσης προέβαλαν το βασικό και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Μόριας για αποζημίωση από το κράτος σχετικά με τις ζημιές στις περιουσίες τους. Όλα αυτά όμως πνίγηκαν από τα αντικυβερνητικά συνθήματα και τα επεισόδια έξω από το δημαρχείο με πρωταγωνιστές μέλη της «Χρυσής Αυγής».

 

Χθες ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ και αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τόνισε: «Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική στο νησί που αρκεί μία σπίθα για να ανάψει μεγάλη φωτιά. Σε αυτό συντελούν και άνθρωποι οι οποίοι προβοκάρουν θα έλεγα, προσπαθούν δηλαδή να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία της Μυτιλήνης και της Λέσβου γενικότερα. Ορισμένοι εξ αυτών πιστεύω ότι αναζητούν να χυθεί και αίμα. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Αν μου ζητηθεί μπορώ να καταγγείλω πρόσωπα τα οποία υποδαυλίζουν την κοινωνική σταθερότητα του νησιού. Αυτά τα άτομα μπορεί είναι από το εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό», είπε ο κ. Γαληνός.

 

Στην οξυμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ήρθε να προστεθεί μια ακόμα καταγγελία που αφορά στην υποστολή και καταστροφή μιας ακόμα ελληνικής σημαίας, αυτής που ήταν ανεβασμένη στον ιστό, δίπλα από το άγαλμα της Μικρασιάτισας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης. Πριν λίγο, η ΝΟΔΕ Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, υιοθέτησε την καταγγελία «καταδικάζοντας την πράξη αφαίρεσης και βανδαλισμού της Ελληνικής Σημαίας από το μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης. Επίσης καταδικάζει τους ανθρώπους αυτούς, που όποιοι και αν είναι, δεν σέβονται τα Εθνικά μας σύμβολα και σημαντικά μνημεία του τόπου μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στη Λέσβο, αναφορικά με το προσφυγικό, αλλά και δριμύ κατηγορώ στη «Χρυσή Αυγή» για απόπειρα εκμετάλλευσης της κατάστασης εξαπέλυσε ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε κατηγορηματικά, πως το κόμμα της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με ρατσιστικές αντιλήψεις, που κάποιοι προσπαθούν να διοχετεύσουν στο νησί, αναφέροντας πως επί των ημερών του είχε ψηφισθεί ο αντιρατσιστικός νόμος, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζεται όταν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.

 

Ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την ανησυχία του για το σκηνικό κλιμακούμενης έντασης και κάλεσε την κυβέρνηση σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες. Δεν παρέλειψε να τονίσει πως το πρόσωπο του ανθρωπισμού που έδειξαν μέχρι τώρα τα νησιά θα πρέπει να διατηρηθεί και ότι αυτό μας τιμά συνολικά σα χώρα.

 

Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για εμπλοκή στελεχών της ΝΔ στο κλίμα πόλωσης, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και η κριτική της αντιπολίτευσης θα πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση σοβαρά και όχι να τυγχάνει αντιμετώπισης με συκοφαντίες.

 

Στον κ. Αθανασίου έσπευσε να απατήσει πριν λίγο με δήλωση του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης. «Στην πολιτική, ο χειρότερος σύμβουλος είναι η διγλωσσία Η Νέα Δημοκρατία στη Λέσβο πρέπει να αποφασίσει αν ανήκει στο δημοκρατικό τόξο ή όχι» είπε.

 

Δηλώσεις Παπαιωάννου

«Η εγκληματική οργάνωση ξυπνά μετά από χειμερία νάρκη και μέσω του προσφυγικού προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα στα νησιά και να το εκμεταλλευθεί πολιτικά. Οι ενεργοί πολίτες θα πρέπει να καταγγέλλουν φαινόμενα βίας στις αρχές, οι οποίες οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση» επισήμανε ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωστής Παπαϊωάννου, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, στον ραδιοσταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ.

 

Σκιαγραφώντας τις γνωστές πρακτικές της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» από το παρελθόν, ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης τόνισε «πως γίνεται προσπάθεια από μέλη της να κάνουν πολιτικό ταμείο πάνω στην προσφυγική κρίση». Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε πως δεν θα πρέπει να συγχέεται η δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων με μεμονωμένες φωνές μισαλλοδοξίας και ρατσισμού. «Η στάση αλληλεγγύης που έδειξαν οι νησιώτες όλο αυτό το χρονικό διάστημα που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση είναι αξιέπαινη» είπε.

 

Τέλος, ο κ. Παπαιωάννου σημείωσε, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της στη διαχείριση του προσφυγικού, ελαχιστοποιώντας λάθη και παραλείψεις οι οποίες πυροδοτούν καταστάσεις που ταλαιπωρούν τους ίδιους τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ