Οι ελάχιστοι και ηλικιωμένοι πλέον κάτοικοι στο Μαθράκι, το μικρότερο νησί του δαντελωτού συμπλέγματος των Διαποντίων νήσων, είχαν δεκαετίες να δουν μαθητική παρέλαση. 

 

Μετά από 21 χρόνια, το δημοτικό σχολείο έχει έναν και μοναδικό μαθητή, τον 9χρονο Τάσο, που θα παρελάσει μόνος του. 

 

Ο μικρός Τάσος ήρθε με τη μητέρα του στο νησί το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι κάτοικοί έχουν μεταναστεύσει και σήμερα ζουν εδώ περίπου 30 άνθρωποι.  Αφορμή για τη μετεγκατάσταση του μικρού Τάσου και της μητέρας του στο νησί στάθηκαν κάποιες φωτογραφίες του νησιού στο διαδίκτυο.

 

«Ήταν μια απόφαση που λήφθηκε μόλις σε λίγα λεπτά, όταν αντίκρισα μέσα από ιστοσελίδες την ομορφιά του Μαθρακίου, ίσως είναι και το πιο όμορφο νησί της Ελλάδας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μητέρα του μικρού, Ευγενία Γιαννοπούλου. Αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα, αψηφώντας όλες τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν.

 

Ο 9χρονος Τάσος θα παρελάσει μόνος του - Είναι ο μοναδικός μαθητής του Μαθρακίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Το σχολείο δεν λειτουργούσε, έτσι κινητοποιήθηκαν άμεσα Δήμος, Περιφέρεια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τον περασμένο Σεπτέμβρη το κουδούνι χτύπησε για πρώτη φορά.

 

«Στην όλη προσπάθεια συνέβαλαν ουσιαστικά ο αφιλοκερδής οργανισμός ΑΧΕΠΑ, καθώς και ο μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός και μη κομματικός Οργανισμός Ιnternational Hellenic Association». Πολύ γρήγορα το σχολείο εξοπλίστηκε με γραφεία, υπολογιστές και γραφικές ύλες, ενώ αξιοθαύμαστη ήταν η προσφορά που έγιναν από δωρεές.

 

«Αισθάνομαι πολύ τυχερή γιατί μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να έρθω και να διδάξω σε αυτό το νησί. Η εμπειρία να έχεις μόνο έναν μαθητή είναι πρωτόγνωρη. Έχει τις ιδιαιτερότητές της και τη μοναδικότητά της. Με τον Τάσο η σχέση δασκάλας και μαθητή είναι ξεχωριστή. Μαζί στα μαθήματα, μαζί στα διαλείμματα, μαζί στα παιχνίδια και αύριο μαζί στην παρέλαση» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 28χρονη αναπληρώτρια δασκάλα του μικρού Τάσου, Ελευθερία Βύζα.

 

Ο 9χρονος Τάσος θα παρελάσει μόνος του - Είναι ο μοναδικός μαθητής του Μαθρακίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η τάξη του Τάσου, που επί της παρούσης στεγάζεται σε μία κοινοτική αίθουσα, στο μικρό λιμανάκι, σημαιοστολίστηκε, ενώ έγινε και μια μικρή γιορτή, παρόντων όμως όλων των κατοίκων του νησιού που συμμετείχαν.

 

«Ο Τάσος αισθάνεται πολύ περήφανος. Παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, εντούτοις αγάπησε το Μαθράκι σαν τον τόπο του. Αύριο θα σηκώσει την ελληνική σημαία και γι’ αυτόν είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχει ζήσει στη ζωή του» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μαμά του.

 

Ο 9χρονος Τάσος θα παρελάσει μόνος του - Είναι ο μοναδικός μαθητής του Μαθρακίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ο Τάσος μιλάει τρεις ξένες γλώσσες. Η οικογένεια του, ορμώμενη από τη Θεσσαλονίκη, ήταν για πολλά χρόνια στην Αμερική, και μετά στη Γερμανία. Αύριο θα παρελάσει στους πλακόστρωτους δρόμους του Μαθρακίου σηκώνοντας την ελληνική σημαία ανάμεσα στους ηλικιωμένους κατοίκους. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ