Νοσοκομεία της Αττικής ξεμένουν από ΜΕΘ: Δεκάδες ασθενείς με Covid-19 σε λίστες αναμονής

Νοσοκομεία της Αττικής ξεμένουν από ΜΕΘ: Δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό σε λίστες αναμονής Facebook Twitter
0

Ενώ η Ελλάδα σημειώνει αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, τα νοσοκομεία της Αττικής ξεμένουν από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πληθαίνουν οι ασθενείς σε λίστες αναμονής. 

Σήμερα η χώρα σημείωσε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με 3.586 μολύνσεις σε 24 ώρες. Το ίδιο ισχύει και για την Αττική με 1.779 νέα κρούσματα και 699 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στις 17 Μαρτίου, που είχαν καταγραφεί 3.465 ημερήσια κρούσματα. 

Ειδικοί εκτιμούν πως η κορύφωση των κρουσμάτων ενδεχομένως να έρθει στα τέλη αυτής της εβδομάδας, ενώ η αποκλιμάκωση δενθα αρχίσει να διαφαίνεται πριν από τα μέσα Απριλίου. 

Στα νοσοκομεία της Αττικής η κατάσταση είναι δραματική και οι μαρτυρίες γιατρών είναι χαρακτηριστικές. Σε τουλάχιστον δύο νοσοκομεία ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με στοιχεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Το μεσημέρι ήταν στην λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 50 ασθενείς με Covid-19 και 40 ασθενείς με άλλες παθήσεις. 

Σήμερα στη χώρα νοσηλεύονται 5.057 ασθενείς με κορωνοϊό, οι 2.576 εξ αυτών στο λεκανοπέδιο. Ο διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Ευαγγελισμού, Δ. Πιστολάς, σχολιάζει: «Σε κάθε εφημερία λέμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία δύσκολη και μετά θα πάρομε μια ανάσα.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αισθάνεται όταν βγαίνει στο παράθυρο και βλέπει τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου γεμάτο ασθενοφόρα, ο Ευάγγελος Μπαλής, πνευμονολόγος και διευθυντής κλινικής Covid στο ίδιο νοσοκομείο απαντά χαρακτηρστικά: «Δεν προλαβαίνουμε να βγούμε στο παράθυρο». 

Σήμερα το μεσημέρι, στο Ασκληπιείο Βούλας υπήρχαν μόλις έξι κενές απλές κλίνες Covid και καμία ΜΕΘ.  Ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, λέει πως εδώ και εβδομάδες το νοσοκομείο δεν έχει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, και όταν κάποιο εκκενώνεται αμέσως γεμίζει και πάλι.

«Χρειαζόμαστε χέρια», δηλώνει η πνευμονολόγος - εντατικολόγος ΜΕΘ Covid στο Σωτηρία, Σ. Πουρίκη. 

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανακάκης εκτιμά πως για κάποιες ημέρες οι ημερήσιοι θάνατοι θα εξακολουθήσουν να κυμαίνονται μεταξύ 40 και 70, ενώ και οι ασθενείς στις ΜΕΘ θα αυξηθούν και ίσως αγγίξουν τους 750. Τα ημερήσια κρούσματα δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από 1.200 πριν τα μέσα Απριλίου. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ