Μήνυση εναντίον του Γιάννη Ζουγανέλη για ρατσισμό μετά τις δηλώσεις τους για τους μετανάστες

Μήνυση εναντίον του Γιάννη Ζουγανέλη για ρατσισμό μετά τις δηλώσεις τους για τους μετανάστες Facebook Twitter
Μηνυτήρια αναφορά κατά Γιάννη Ζουγανέλη για ρατσιστικές, αντι-μεταναστευτικές δηλώσεις (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ)
0

Μήνυση κατά του ηθοποιού Γιάννη Ζουγανέλη υπέβαλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, με αφορμή δηλώσεις του που έγιναν σε πρόσφατη συνέντευξη.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είχε δηλώσει  μεταξύ άλλων:

«Να πω μια αλήθεια, ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες που βλέπουμε εδώ πέρα και φιλοξενούμε εμείς. Καμία σχέση! Να σε φιλοξενήσω αλλά να μου πατήσεις το κεφάλι μέσα στο σπίτι μου; Όχι, δεν το θέλω.»

«Πρέπει κάποια στιγμή να λέμε την αλήθεια. Τσακώθηκα με μετανάστη γιατί όταν τους πήγαμε κάποια στιγμή για να φάνε, εγώ ήμουν αυτός που επιλέχθηκε για να μοιράζω σαλάτες και ένας μου την πετάει και μου λέει «χούμους». Ε, του την έφερα στο κεφάλι! Δεν καταλαβαίνω Χριστό''!».

 

Τι γράφει ο Παναγιώτης Δημητράς του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).

Κυρίες/Κύριοι

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο δήλωση του ηθοποιού Γιάννη Ζουγανέλη όπου αντιπαραβάλει ρατσιστικά τους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό με τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Ζουγανέλης: «Μου πέταξε ένας μετανάστης τη σαλάτα και μου λέει «χούμους». Του την έφερα στο κεφάλι!»
Ο κωμικός αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις για τις δηλώσεις του σχετικά με τους μετανάστες.

(Παραθέτει το δημοσίευμα από το https://mikropragmata.lifo.gr/


Μήνυση εναντίον του Γιάννη Ζουγανέλη για ρατσισμό μετά τις δηλώσεις τους για τους μετανάστες Facebook Twitter


Στην εκπομπή «Τι λέει» μίλησε ο Γιάννης Ζουγανέλης όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας μας. Ο γνωστός ηθοποιός και μουσικός μοιράστηκε με τους τηλεθεατές ένα περιστατικό ανάμεσα στον ίδιο και έναν μετανάστη έπειτα από ερώτηση της δημοσιογράφου για το πώς βλέπει ο ίδιος το θέμα της μετανάστευσης στην χώρα μας.

 

Ο μετανάστης που ζήτησε χούμους
Ο Γιάννης Ζουγανέλης, αρχικά, έκανε μια σύγκριση ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες μ' αυτούς που, όπως ο ίδιος είπε, βλέπουμε εδώ και φιλοξενούμε, υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας μετανάστης δεν είναι βίαιος όπως αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα...

 

Να πω μια αλήθεια, ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες που βλέπουμε εδώ πέρα και φιλοξενούμε εμείς. Καμία σχέση! Να σε φιλοξενήσω αλλά να μου πατήσεις το κεφάλι μέσα στο σπίτι μου; Όχι, δεν το θέλω.

 

Ο Γιάννης Ζουγανέλης αναφέρθηκε ταυτόχρονα και σε ένα περιστατικό το οποίο έζησε με ένα μετανάστη. Ο γνωστός καλλιτέχνης συμμετείχε εθελοντικά στη διαμονή φαγητού των μεταναστών στη χώρα μας και ήταν υπεύθυνος για τη διανομή της σαλάτας. Μέχρι που κάποιος πρόσφυγας του ζήτησε κάτι που τον νευρίασε

 

Πρέπει κάποια στιγμή να λέμε την αλήθεια. Τσακώθηκα με μετανάστη γιατί όταν τους πήγαμε κάποια στιγμή για να φάνε, εγώ ήμουν αυτός που επιλέχθηκε για να μοιράζω σαλάτες και ένας μου την πετάει και μου λέει «χούμους». Ε, του την έφερα στο κεφάλι! Δεν καταλαβαίνω Χριστό»!

 

Τι είναι το χούμους που τσάτισε τον Ζουγανέλη;


To χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή ως συνοδεία του ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού και αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες σαλάτες στον Αραβικό κόσμο. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβίθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων και σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με λάδι και ρίγανη, ενώ στο Ισραήλ την θέση της ρίγανης την έχει πάρει το ζάταρ.

 

Καμιά φορά οι επιλογές των ανθρώπων, ναι ακόμα και αυτών που πεθαίνουν της πείνας, δε γίνονται με βάση τη γεύση αλλά τη συνήθεια, την παράδοση και τη θρησκεία. Η τροφή εξάλλου εκτός από ανθρώπινη ανάγκη επιβίωσης είναι και κουλτούρα απ' όποια χώρα και αν προέρχεσαι.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άποψη: Γιατί η μήνυση στον Ζουγανέλη για ρατσισμό είναι χοντρό λάθος – που πάλι θα γυρίσει μπούμερανγκ
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ