Οι φωτιές στη Βόρεια Εύβοια εξαπλώθηκαν ανεξέλεγκτα και τεράστια μέτωπα πυρκαγιάς σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους, δάσος, χωριά και τουριστικά καταλύματα, υποχρεώνοντας τους κατοίκους και τους τουρίστες να εγκαταλείψουν πολλές περιοχές.

 

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Συνολικά, σύμφωνα με το ΛΣ, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι. Ανάμεσα στους απεγκλωβισμένους είναι άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένοι και παιδιά.


 
Μέσα στο σκοτάδι οι πυροσβέστες έψαχναν να συγκροτήσουν καινούργιες γραμμές άμυνας τα ξημερώματα, ανάμεσα σε δύο κύρια μέτωπα και δεκάδες άλλα διάσπαρτα από αναζωπυρώσεις.

 

Συνολικά 70 άτομα απεγκλωβίστηκαν από παραλία της Αγίας Άννας, και μεταφέρθηκαν στο Μαντούδι Ευβοίας από πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά σκάφη .


 
Μετά τη μάχη που δόθηκε μέχρι τις 2:30 τα ξημερώματα στην Κεραμειά οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν και το χωριό Στροφυλιά, ενώ όπως είναι γνωστό είχαν προγραμματίσει νωρίτερα την εκκενώσει της Αγίας Άννας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα είδαν ότι οι άνεμοι εξωθούσαν τις φλόγες ανατολικά, ενώ συγχρόνως έδωσαν μάχη για να μπορέσουν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα από τις Κεχριές προς την Αγία Άννα.

 

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια - Εκκενώθηκαν Στροφυλιά και Κοκκινομηλιά
Φωτιά στην Σκεπαστή (EUROKINISSI)

 

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια - Απεγκλωβίστηκαν 440 άτομα - Εκκενώθηκαν Στροφυλιά & Κοκκινομηλιά
Φωτιά στην Σκεπαστή (EUROKINISSI)


 
Στο δυτικό μέτωπο, που είναι εκείνο το οποίο καίει παρθένο δάσος ανεξέλεγκτα, οι ζώνες δεν μπόρεσαν να «κρατήσουν» την λαίλαπα και ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς πήρε την απόφαση και προχωρά στην εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, βλέποντας τις φλόγες να απέχουν δύο χιλιόμετρα από το χωριό. 

 

Λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Αγία Άννα.

 

Πριν τα μεσάνυχτα, πλωτά μέσα είχαν σπεύσει στην περιοχή για να παραλάβουν τους τελευταίους κατοίκους που δεν είχαν εγκαταλείψει νωρίτερα τον παραθαλάσσιο οικισμό. Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ALPHA. περίπου 100 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων και υπερήλικοι, πήραν μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα και μεταφέρθηκαν με βάρκες και καΐκια ιδιωτών.

 

Από το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί οι παραθεριστές αλλά και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και το κάμπινγκ

 

 

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό. Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

 

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα. Κατά πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

 

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό. Άλλο κινήθηκε προς Στροφυλιά και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση της.

 

Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε γύρω από το χωριό Φαράκλα.

 

Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την θάλασσα. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.