Αυστηροποίηση ορισμένων υφιστάμενων μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού εξετάζει η κυβέρνηση καθώς η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη και την ίδια ώρα ο αριθμός των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική, παρουσιάζει αυξητική τάση παρά το lockdown.

 

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και προτάσεις για νέα μέτρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις που εξετάζονται είναι αλλαγές στις μετακινήσεις και ειδικότερα στην χρήση του κωδικού 6 στα SMS. Για τον κωδικό 6 είναι πιθανό να επιτραπεί αποκλειστικά και μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια.

 

Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 (βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη) αναμένεται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι της Αστυνομίας με περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων.

 

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί φέρεται να διαπίστωσαν κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού, και χρήση του για «άσκοπες» διαδημοτικές μετακινήσεις καθώς πολίτες εντοπίστηκαν να μετακινούνται με το όχημά τους από τη μια άκρη του λεκανοπεδίου στην άλλη με την αιτιολογία της άσκησης.

 

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να μειωθεί άμεσα η κινητικότητα των πολιτών, ώστε να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία και ανοίξει από τις 16 Μαρτίου το λιανεμπόριο. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται να «κλειδώσουν» την Τετάρτη.

 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, άφησε να εννοηθεί ότι η στάση ορισμένων πολιτών στο θέμα αυτό προκαλεί επιδημιολογικά προβλήματα.

 

«Το ερώτημα που θέλω να βάλω και να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας είναι το εξής: ο κρατικός μηχανισμός και όλο το σύστημα προσπαθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα και να διευκολύνει και να βοηθήσει - και επεμβατικά με πρόστιμα και με έλεγχο- στο μέτρο που αντέχει η κοινωνία. Απλά θέλω να διερωτηθώ φωναχτά μαζί με τους συμπολίτες μας. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που πειθαρχεί. Για τους υπόλοιπους να πω, αξίζει τον κόπο η κούραση ή η ανάγκη για μια βόλτα ή μια παρασπονδία να ρισκάρει κανείς την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του και την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως κοινωνία εδώ και έναν χρόνο;» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον Real.

 

Πληροφορίες για πάνω από 2.000 κρούσματα σήμερα

 

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι κοντά στα 2.300.

 

«Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο» δήλωσε για τα νοσοκομεία ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr