Lockdown: «Οδηγός επιβίωσης» - Τι ισχύει από αύριο σε όλη την Ελλάδα

Lockdown: «Οδηγός επιβίωσης» - Τι ισχύει από αύριο σε όλη την Ελλάδα Facebook Twitter
Lockdown: «Οδηγός επιβίωσης» - Τι ισχύει από αύριο σε όλη την Ελλάδα (ΕEurokinissi)
0

Σε καθεστώς lockdown μπαίνει από αύριο Σάββατο στις 6 π.μ όλη η χώρα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Σε ισχύ τίθενται έκτακτα μέτρα για τις μετακινήσεις, την εκπαίδευση, την εργασία κ.λπ με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Το SMS επανέρχεται για τις μετακινήσεις ενώ δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ νομών.

Παράλληλα, κλείνουν τα καταστήματα (αναλυτικά ΕΔΩ όλοι οι ΚΑΔ) ενώ επιτρέπεται μόνο το delivery και το take away. Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, οι δομές υγείας και τα φαρμακεία.

Αναλυτικότερα:

- Το δεύτερο lockdown τίθεται σε ισχύ στο πλαίσιο του Μαρτίου με βασική διαφορά την καθολική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Επίσης απαγορεύεται η επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς τη χρήση της.


- Οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με SMS στο 13033 ή με συμπλήρωση σχετικής φόρμας για κατ' εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr και την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Οι κωδικοί αποστολής στο 13033,  που επιτρέπουν την έξοδο από το σπίτι έχουν ως εξής:

  • SMS κωδικός 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
  • SMS κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
  • SMS κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • SMS κωδικός 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
  • SMS κωδικός 5: Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • SMS κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Μετακίνηση για Εργασία

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.

Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Τηλεργασία

Υποχρεωτική σε ποσοστό 50% παραμένει η τηλεργασία για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο, αναμένονται σήμερα διευκρινίσεις από του υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις επείγοντος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται η τήρηση της απόστασης ενάμισι μέτρου και η παρουσία μέχρι 15 ατόμων στη δικαστική αίθουσα, ενώ όπου είναι δυνατόν θα πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις.

Λειτουργία σχολείων και Μετακίνηση Μαθητών

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Γυμνάσια, Λύκεια και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει για τα ΙΕΚ.

Η συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και όσοι μαθητές δεν θα συμμετάσχουν θα παίρνουν απουσία.

Η χρέωση δεδομένων θα είναι μηδενική για όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ παρέχεται δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο.

Σε ό,τι αφορά στα φροντιστήρια και αυτά θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, όπως επίσης τα κέντρα μελέτης και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών,

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη διεύθυνση του σχολείου.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ/ΗΣ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ


ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥ/ΗΣ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ

Επίσης επιτρέπεται μετακίνηση με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα στο forma.gov.gr ) η οποία πρέπει να αναγράφει Όνομα/Επίθετο, Διεύθυνση Κατοικίας, Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού, Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Νυχτερινή κυκλοφορία

Το μέτρο για την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας μεταξύ  21:00 – 05:00 δεν ισχύει από αύριο.

Στο διάστημα αυτό θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ' εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα)

Η μετακίνηση κα αυτές τις ώρες επιτρέπεται για λόγους εργασίας, με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS, υγείας (SMS κωδικός 1) και ατομική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο (SMS κωδικός 6).

Μετακινήσεις μεταξύ νομών

Οι μετακινήσεις μεταξύ νομών δεν επιτρέπονται. Ωστόσο, η η μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται μόνο για:

-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία

-επανένωση οικογενειών

-επαγγελματικούς λόγους

– και λόγους υγείας

Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας –όπου απαιτείται αντίγραφο της φορολογίας Ε1 η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας που θα λαμβάνεται από τον ιστότοπο aade.gr.

Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου και των καταστημάτων εστίασης. Ωστόσο επιτρέπεται η παράδοση κατ' οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (take away). Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών.

Αναστέλλεται επίσης η δραστηριότητα σε όλους τους χώρους θεάματος - θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφοι κλπ.

Ειδική κατηγορία αποτελούν τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, τα οποία ωστόσο πήραν παράταση να κλείσουν την Δευτέρα στις 6 π.μ. και θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου κανονικά. Αναμένεται ωστόσο, διευκρίνιση για τον κωδικό που θα χρειαστεί να στείλει κάποιος για να μεταβεί σε κομμωτήριο κ.λπ το Σάββατο και την Κυριακή καθώς θα είναι ήδη σε ισχύ το lockdown.

Τι παραμένει ανοιχτό

Ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του έτσι η συγκομιδή καλλιεργειών γίνεται κανονικά.

Από τον τριτογενή τομέα, επιτρέπεται:

- η λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) και των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον.

- συνεχίζονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον.

- το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ' οίκον

- η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας. Ωστόσο μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους καταστηματάρχες.

Μεταφορές με ΜΜΜ και ταξί

Στα ΜΜΕ, παραμένει σε ισχύ ο κανόνας για πληρότητα στο 65% ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης.

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον εκτελείται για λόγους υγείας. Ο περιορισμός δεν ισχύει στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Αεροπορικές και χερσαίες μετακινήσεις

Από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Για επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

Υπάρχει ωστόσο μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω του PCR.

Υποχρεωτική είναι και η συμπλήρωση συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται αεροπορικώς από το εξωτερικό. Από τη Δευτέρα, υποχρεωτική είναι και η συμπλήρωσή της για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό.

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Δομές ηλικιωμένων

 Η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων αναστέλλεται και όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους για το «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).

Αθλητικές δραστηριότητες

 

Σε ό,τι αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπεται:

- η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

- η προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

- η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League).

- η διεξαγωγή ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League, EuropaLeague, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ