Λευτέρης Λαζάρου για το «λουκέτο» στην εστίαση: Φοβάμαι ότι πολλά εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν

Λευτέρης Λαζάρου για το «λουκέτο» στην εστίαση: Φοβάμαι ότι πολλά εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν Facebook Twitter
Φωτογραφία Instagram
0

Ο διακεκριμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη πολλών εστιατορίων, μετά την απόφαση για κλείσιμο της εστίασης σε 27 περιφέρειες της Ελλάδας από την ερχόμενη Τρίτη και για τουλάχιστον έναν μήνα. 

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα εστιατόρια στις ζώνες αυξημένου κινδύνου, επιτρέποντας μόνο παραλαβή πακέτων από το κατάστημα και διανομή κατ' οίκον, ο σεφ Λαζάρου παρατήρησε πως πλην εξαιρέσεων τα εστιατόρια τηρούσαν όλα τα μέτρα. 

Το πρόβλημα εντοπιζόταν περισσότερο στα μπαρ

 

«Σεβαστήκαμε τις αποφάσεις για τα μέτρα μεταξύ των καθισμάτων, επενδύσαμε σε μηχανήματα για την απολύμανση του χώρου - αυτό επιβάρυνε κατά πολύ τα λειτουργικά μας κόστη», είπε, προσθέτοντας πως τις προηγούμενες εβδομάδες οι παρατυπίες αφορούσαν τα μπαρ:«Το διάστημα που πέρασε είδαμε πολλές καταστάσεις περισσότερο στα μπαρ, δυστυχώς εκεί δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις, και έχουμε το φαινόμενο που συμβαίνει στην Ελλάδα, ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το απαγορεύουμε

Ερωτηθείς για το αν το delivery μπορεί να βοηθήσει τους χώρους εστίασης, απάντησε πως η διανομή φαγητού αποκλείει τους σερβιτόρους και δεν είναι όλα τα εστιατόρια δομημένα για να κάνουν αυτή τη δουλειά, προσθέτει ο σεφ. «Εξαρτάται τι είναι αυτό που κάνεις. Κάποια μαγαζιά πραγματικά θα συνεχίσουν, το γρήγορο φαγητό, τα εστιατόρια είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, είναι άλλο το προϊόν μας

«Φοβάμαι πολύ ότι πολλά από αυτά τα εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν» εκτιμά ο κ. Λαζάρου. «Δεν είμαστε διασκεδαστές. Προσφέρουμε στην εθνική οικονομία, χωρίς εστίαση δεν έχουμε πρωτογενή τομέα. Τα έχω ξαναπεί αυτά, αλλά δυστυχώς γίνομαι γραφικός να τα επαναλάβω και πάλι. Είναι δύσκολη απόφαση και δεν θα ήθελα να είμαι γιατρός, δεν θα ήθελα να είμαι οικονομολόγος ή πολιτικός.»

«Παρ' όλα αυτά έρχεται η δεύτερη απόφαση να κλείσουν τα εστιατόρια. Με χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης και φοβάμαι πολύ ότι πολλά από αυτά τα εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν» τόνισε ο Λευτέρης Λαζάρου. «Είμαστε αναγκασμένοι να ενημερώσουμε τον κόσμο, αυτή η απόφαση για μένα είναι δύσκολη και ίσως θα έπρεπε στο τραπέζι των επιτροπών να κάθονται και επαγγελματίες από τον χώρο. Για να πουν αλλά και να συμβουλεύσουν, και να βοηθήσουν στις αποφάσεις αυτές. Ελπίζω τα μέτρα αυτά να φέρουν αποτελέσματα. »

Θα αντέξετε; 

«Δεν ξέρω, είναι πάρα πολύ δύσκολο, πολλά εστιατόρια όπως σας είπα δεν νομίζω ότι θα αντέξουνε. Και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Κάναμε κάθε προσπάθεια να νιώσουν ασφαλείς στον χώρο της εργασίας τους, όπως και ο επισκέπτης μας. Δυστυχώς τα πράγματα έχουν πάρει μια άσχημη τροπή. αν αποδειχτεί ότι από το εστιατόριο θα προφυλάξουμε την υγεία του κόσμου, ας κλείσουμε. Ας είμαστε υγιείς και ας μην έχουμε δουλειές.»

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η απόφαση. Η εθνική οικονομία μάς χρειάζεται όλους αλλά και η υγεία χρειάζεται σε όλους μας», πρόσθεσε, εστιάζοντας στα επαγγέλματα και τους κλάδους που συνδέονται με την εστίαση και ως εκ τούτου πλήττονται από τα νέα μέτρα. 

«Πίσω από εμάς δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι, είναι η κτηνοτροφία, η αλιεία... η αμπελουργία αυτή τη στιγμή καταστρέφεται. Έχουν τρυγήσει τον τρύγο του 2019 και δεν έχουν χώρο να αποθηκεύσουν τα κρασιά τους»

Από τις 6πμ την Τρίτη και για ένα μήνα η εστίαση θα κλείσει στις 27 (από τις 74) περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας που βρίσκονται στην ζώνη Αυξημένου Κινδύνου. Ανάμεσά τους είναι φυσικά η Αττική και η Θεσσαλονίκη που καταγράφουν σταθερά τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα.  

 
View this post on Instagram

. Αγαπητοί φίλοι,δυστυχώς η εστίαση αναγκάζεται και πάλι να διακόψει την δραστηριότητα της. θέλω να τονίσω ότι στην πλειοψηφία μας,επιχειρηματίες και εργαζόμενοι είμασταν συνεπείς και τηρήσαμε ευλαβικά όλα τα μέτρα ασφαλείας,παρ ‘όλη την οικονομική επιβάρυνση που αναγκαστήκαμε Να καλύψουμε. Όμως αναρωτιέμαι είναι μόνο η εστίαση η κύρια αιτία της διασποράς του ιού;αυτό που φοβάμαι είναι ότι πολλά εστιατόρια δεν θα μπορέσουν να ξανά λειτουργήσουν και ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα οδηγηθεί στην ανεργία. Ας μην ξεχνάμε ότι η εστίαση συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας και στο πολιτισμό της. Στηρίζει την Γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας. Έκκληση προς τον κύριο πρωθυπουργό. Κύριε πρωθυπουργέ όταν παίρνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις από τις επιτροπές των υπουργείων καλό θα ήταν να συμμετέχουν σε αυτές και εκπρόσωποι του κλάδο της εστίασης.

A post shared by Lefteris Lazarou (@lefterislazarou.varoulko) on

Μποτρίνι: Στα εστιατόρια τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά 

 

Την αντίθεσή του με το κλείσιμο των εστιατορίων εξέφρασε και ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι, με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Instagram. 

«Λοκντάουν για τα εστιατόρια, ενώ τα σχολεία και το λιανεμπόριο θα συνεχίσουν να λειτουργούν «κανονικά»! Κι όμως, οι μόνοι ασφαλείς χώροι, όπου επιχειρηματίες και εργαζόμενοι έχουμε συμμορφωθεί πλήρως και τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά είναι τα εστιατόρια!

»Πολλοί από μας έχουν ακόμα και χρεωθεί για να συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των επιδημιολόγων: αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, λάμπες UV, αντισηπτικά τζελ παντού, καθαριστές αέρα, μάσκες, θερμικοί σαρωτές, τεστ για το προσωπικό και τόσα άλλα, που προέκυψαν στην πορεία κι ανεβάζουν σημαντικά τα κόστη για τις επιχειρήσεις μας.

View this post on Instagram

Λοκντάουν για τα εστιατόρια, ενώ τα σχολεία και το λιανεμπόριο θα συνεχίσουν να λειτουργούν «κανονικά»! Κι όμως, οι μόνοι ασφαλείς χώροι, όπου επιχειρηματίες και εργαζόμενοι έχουμε συμμορφωθεί πλήρως και τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά είναι τα εστιατόρια! Πολλοί από μας έχουν ακόμα και χρεωθεί για να συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των επιδημιολόγων: αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, λάμπες UV, αντισηπτικά τζελ παντού, καθαριστές αέρα, μάσκες, θερμικοί σαρωτές, τεστ για το προσωπικό και τόσα άλλα, που προέκυψαν στην πορεία κι ανεβάζουν σημαντικά τα κόστη για τις επιχειρήσεις μας. Και τώρα; Καλούμεθα να «πληρώσουμε» για τις μαζώξεις των «αρνητών» στις πλατείες ή για τα πάρτι που διοργανώνονται σε ερημικές παραλίες και στο εργοτάξιο του Φαληρικού Δέλτα; Όταν εμείς παλεύουμε να συντηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας και τις οικογένειες που ζουν από αυτές, για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, τις ΔΕΚΟ, τα ενοίκια μας, το προσωπικό και τους προμηθευτές μας; Τα εστιατόρια μας δεν είναι απλώς επιχειρήσεις, είναι «πρεσβευτές» της γεωργίας μας, της κτηνοτροφίας μας, της αλιείας μας, είναι ο «κινητήρας» του γαστρονομικού τουρισμού μας. Με την επιβολή των νέων μέτρων που στοχοποιούν και πάλι την εστίαση, πολλά εστιατόρια πρόκειται να εξαφανιστούν και μαζί τους θα εξαφανιστεί σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας. Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί καταρχήν στη μη καταβολή των μισθών, στη μη ικανοποίηση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές, στη μη καταβολή των δόσεων των δανείων και των ενοικίων. Ζητάμε, κ πρωθυπουργέ @kyriakos_ να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, τηρώντας, φυσικά, τα μέτρα και σεβόμενοι όλους τους κανόνες, όπως θα συνεχίσει λειτουργεί και να κινείται και το λιανεμπόριο. Αλλιώς ένα σημαντικός κλάδος εργαζομένων της χώρας θα οδηγηθεί στη χρεωκοπία, με τις αναμενόμενες συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας μας. Χρειαζόμαστε μια ένδειξη που θα κρατήσει την πίστη μας στο μέλλον ζωντανή. Για να μην πιστέψουμε πως πορευόμαστε μόνοι. Για να βρούμε το κουράγιο να συνεχίσουμε. “Η πολιτική είναι φτιαγμένη από θάρρος και όνειρα. Απαιτεί φαντασία και όραμα για μέλλον. Μόνο έτσι μπορεί να κάνει το αόρατο ορατό.“

A post shared by Ettore Botrini (@ektorasbotrini.official) on

Και τώρα; Καλούμεθα να «πληρώσουμε» για τις μαζώξεις των «αρνητών» στις πλατείες ή για τα πάρτι που διοργανώνονται σε ερημικές παραλίες και στο εργοτάξιο του Φαληρικού Δέλτα; Όταν εμείς παλεύουμε να συντηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας και τις οικογένειες που ζουν από αυτές, για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, τις ΔΕΚΟ, τα ενοίκια μας, το προσωπικό και τους προμηθευτές μας;

Τα εστιατόρια μας δεν είναι απλώς επιχειρήσεις, είναι «πρεσβευτές» της γεωργίας μας, της κτηνοτροφίας μας, της αλιείας μας, είναι ο «κινητήρας» του γαστρονομικού τουρισμού μας. Με την επιβολή των νέων μέτρων που στοχοποιούν και πάλι την εστίαση, πολλά εστιατόρια πρόκειται να εξαφανιστούν και μαζί τους θα εξαφανιστεί σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας.


Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί καταρχήν στη μη καταβολή των μισθών, στη μη ικανοποίηση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές, στη μη καταβολή των δόσεων των δανείων και των ενοικίων. Ζητάμε, κ πρωθυπουργέ @kyriakos_ να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, τηρώντας, φυσικά, τα μέτρα και σεβόμενοι όλους τους κανόνες, όπως θα συνεχίσει λειτουργεί και να κινείται και το λιανεμπόριο. Αλλιώς ένα σημαντικός κλάδος εργαζομένων της χώρας θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, με τις αναμενόμενες συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας μας.

Χρειαζόμαστε μια ένδειξη που θα κρατήσει την πίστη μας στο μέλλον ζωντανή. Για να μην πιστέψουμε πως πορευόμαστε μόνοι. Για να βρούμε το κουράγιο να συνεχίσουμε. "Η πολιτική είναι φτιαγμένη από θάρρος και όνειρα. Απαιτεί φαντασία και όραμα για μέλλον. Μόνο έτσι μπορεί να κάνει το αόρατο ορατό»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ