Ένα παιδί έχασε τη ζωή του, κατά την ανατροπή βάρκας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του αεροδρομίου της Λέσβου

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, βάρκα στην οποία επέβαιναν 48 αλλοδαποί συνοδευόμενη από τουρκική ακταιωρό κινούνταν στην οριογραμμή. Όταν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησίασε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, οι επιβαίνοντες ανέτρεψαν τη βάρκα (πρόκειται για συνήθη τακτική κατά σύσταση των διακινητών προκειμένου να γίνει επιχείρηση διάσωσης, όπως σημειώνεται).

 

Το Λιμενικό προέβη σε επιχείρηση διάσωσης. Ύστερα από επίπονες προσπάθειες 46 άτομα ανασύρθηκαν σώα. Δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λέσβου το ένα χωρίς τις αισθήσεις του. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης χωρίς αποτέλεσμα. Το άλλο παιδί νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

 

Πάνω από 300 αφίξεις σήμερα στα νησιά

 

Εν τω μεταξύ, περσσότεροι από 300 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν σήμερα το πρωί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

 

Στη Λέσβο από τα χαράματα ως και τις 10 το πρωί βγήκαν πέντε βάρκες στις ακτές της Βόρειας και της Ανατολικής Λέσβου με περίπου 200 συνολικά επιβαίνοντες.

 

Στη Χίο βγήκαν δυο βάρκες με περίπου 70 άτομα. Ενώ στη Σάμο άλλες δυο βάρκες με περίπου 50 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς η Τουρκία επιμένει στην πολιτική των ανοικτών συνόρων για όσους επιθυμούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», περίπου 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο ενώ ανάλογες πληροφορίες υπάρχουν και για την περιοχή στην υπόλοιπη Ανατολία.

 

«Η εικόνα αυτή έχει προκύψει μετά την επεξεργασία στοιχείων που συγκέντρωσαν με διάφορους αδιαμφισβήτητης αξιοπιστίας τρόπους οι ελληνικές αρχές», σημειώνει η «Καθημερινή», εικόνα που επιβεβαιώνεται και από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.