Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες για την νοτιοανατολική Κρήτη, καθώς το ρήγμα που έδωσε χθες το πρωί τον ισχυρότατο σεισμό 5,8 Ρίχτερ, θα συνεχίσει να προκαλεί σημαντικούς μετασεισμούς. 

 

Από τον Ιούνιο έχουν καταγραφεί περίπου 1.000 σεισμοί άνω του ενός Ρίχτερ, όπως επισήμανε ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, λέγοντας πως οι προβλέψεις των ειδικών ήταν για περίπου 5 Ρίχτερ και όχι για μία σεισμική δόνηση 5,8.

 

Από τον Ιανουάριο είχαν τοποθετηθεί τέσσερις σεισμογράφοι στην περιοχή, που βοήθησαν στην αποτύπωση του ρήγματος του Καστελίου, που έχει κατεύθυνση Βορρά προς Νότο

 

«Κανένας δεν περίμενε σεισμό 5,8 Ρίχτερ», παραδέχθηκε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι συνέχεια της διέγερσης που έχει αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες. Εχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε ένα σεισμό μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε». 

 

Μεγάλοι μετασεισμοί

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος προειδοποίησε ότι την πρώτη εβδομάδα οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν και τα 5,5 Ρίχτερ.«Αυτό το ρήγμα είναι 15-16 χιλιόμετρα. Αυτά δεν μπορούν να φέρουν ισχυρότερους σεισμούς, είναι τελείως απίθανο να έχουμε κάποιον ισχυρότερο» εκτίμησε ο ίδιος, εστιάζοντας στη μετασεισμική ακολουθία των επόμενων ημερών. «Θα είναι δύσκολη την πρώτη εβδομάδα, με 4,5, 5 και 5,2 Ρίχτερ. Άρα, καταπονημένα κτίρια δεν πρέπει να κατοικηθούν πριν ελεγχθούν και βέβαια τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα», τόνισε. 

 

Ο κ. Παπαζάχος προειδοποιεί ότι σε τέτοιους σεισμούς είναι πολύ συχνοί οι μετασεισμοί 5, 5,2 και 5,5 Ρίχτερ.

 

Κρήτη: Τα 5,8 Ρίχτερ ήρθαν μετά από 1.000 σεισμούς - Το ρήγμα & οι προβλέψεις για την «επόμενη ημέρα»

 

«Κύριο γεγονός»

Το ρήγμα δεν είχε δώσει μεγάλο σεισμό εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά το μέγιστο που μπορεί να προκαλέσει είναι δονήσεις έξι Ρίχτερ. Έτσι, από ότι φαίνεται τα 5,8 Ρίχτερ, κάτω ακριβώς από το Αρκαλοχώρι, ήταν το κύριο γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη. Έως το αργά το απόγευμα της Δευτέρας είχαν καταγραφεί πάνω από 80 μετασεισμοί, με δέκα εξ αυτών να ξεπερνούν σε ένταση τα 4 Ρίχτερ. 

 

«Θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς» προειδοποίησε και ο Άκης Τσελέντης, παρατηρώντας πως στον ευάλωτο οικοδομικό ιστό της περιοχής, μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καταρρεύσεις. Στον αντίποδα, εκτιμά πως το Ηράκλειο δεν κινδυνεύει: «έχει μόνο κάποιες περιοχές που με προβληματίζουν - με στενά σοκάκια όπου σε έναν ισχυρό μετασεισμό μπορεί να πέσει κάτι (σ.σ κάποιο αντικείμενο). Έχει πολλά αυθαίρετα». 

 

Αν και θεωρητικά θα ήταν δυνατό να ενεργοποιηθούν γειτονικά, μεγάλα ρήγματα, ο κ. Τσελέντης δήλωσε χθες πως δεν διαπιστώνεται κάτι ανησυχητικό και θεωρείται πιο πιθανή η ενεργοποίηση μόνο μικρών, κοντινών ρηγμάτων. 

 

Ο εγκέλαδος, κόστισε χθες τη ζωή σε έναν 65χρονο και από τις πτώσεις και τις κατολισθήσεις τραυματίστηκαν ακόμα 20 άτομα. «Από τον Ιούνιο ο κόσμος ήταν προϊδεασμένος», λέει ο κ. Τσελέντης. Εκτιμάται ότι το 60% των σπιτιών στην κωμόπολη του Αρκαλοχωρίου των 8.000 κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές. Καταστροφές σημειώθηκαν και στα χωριά Ρωσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος ενώ προβλήματα υπάρχουν και στον αγωγό ύδρευσης που επηρεάζει και άλλες περιοχές, έως την Κνωσσό. Όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου θα παραμείνουν κλειστά. 

 

Οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου πέρασαν την νύχτα σε σκηνές. Οι αρχές προειδοποιούν τους ντόπιους να προσέχουν τις μετακινήσεις υπό τον φόβο κατολισθήσεων. Η ΕΛΑΣ, με διαταγή του Αρχηγού της αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφάλειας στις σεισμόπληκτες περιοχές.