Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανοίγει το «παράθυρο» και για άλλες ομάδες

Κορωνοϊός - Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Παράθυρο» και για άλλες ομάδες Facebook Twitter
0

«Βεντάλια» μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς τα κρούσματα με λοίμωξη covid-19 παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο στα λύματα.

Η κυβέρνηση έχει ξαναβάλει στο τραπέζι τα τοπικά lockdown, όπως φάνηκε και με την περίπτωση της Μυκόνου, ενώ επιμένει στην προσπάθεια μαζικού εμβολιασμού, λαμβάνοντας και μέτρα υποχρεωτικότητας για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων. Ο δρόμος για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς άνοιξε και επίσημα με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας χθες στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους στην εργασία τους, έως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τη νέα υπουργική τροπολογία, η οποία ορίζει, μεταξύ άλλων, τις κατηγορίες εργαζομένων που θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά.

Έως τις 31/12/2021, θεσπίζεται η υποχρέωση των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου πως έχουν νοσήσει.

 «Ειδικότερα προβλέπεται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που αφορούν τον εμβολιασμό από τους εργαζόμενους στους εργοδότες ή προϊσταμένους προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή των αναγκαίων πληροφοριών που θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του επαγγελματικού περιβάλλοντος κατά τρόπο που θα μειώσει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας».

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (από 16 Αυγούστου), καθώς και σε υγειονομικές δομές - γιατρούς και νοσηλευτές - με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που τους εμποδίζει τη διενέργεια του εμβολιασμού τους.

Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου που δεν θα εμβολιαστεί και θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος δεν παρέχει εργασία λόγω της εφαρμογής του νόμου.

Το μέτρο θα έχει εφαρμογή και σε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών καθώς και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη παρέχεται η δυνατότητα για την αναπλήρωση των εργαζομένων αυτών που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων να μπορούν να προσλάβουν προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

«Ανοίγει» η υποχρεωτικότητα και σε άλλες ομάδες

Με το προσωπικό του ΕΚΑΒ, να παίρνει τη σκυτάλη από το ανθρώπινο δυναμικό στις δομές πρόνοιας και τους υγειονομικούς, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει τον προθάλαμο της υποχρεωτικότητας σε επιπλέον ομάδες υπαλλήλων.

Με τη νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία που θεσπίζει την υποχρεωτικότητα, εξουσιοδοτείται ο υπουργός Υγείας να την επεκτείνει και σε άλλες κατηγορίες, ανάλογα με τα δεδομένα υγείας και τη σοβαρότητα της νόσου.

Αρκετά πιθανό είναι να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά προς το παρόν όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο το μέτρο να επεκταθεί σε εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς (π.χ.  ενέργεια και ύδρευση) που έρχονται σε συχνή επαφή με τους πολίτες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM