Κρίσιμο είναι το διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων, για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τα επόμενα βήματα, ενώ η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

 

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, από τα οποία τα 260 καταγράφηκαν στην Αττική. Κρίσιμες ημερομηνίες θεωρούνται το διήμερο 8-9 Νοεμβρίου, αλλά η πρώτη αποτίμηση της κατάστασης μετά τα τελευταία μέτρα θα γίνει το ερχόμενο σαββατοκύριακο, όταν θα φανεί αν ο ιός έχει διεισδύσει περαιτέρω στην κοινότητα.

 

«Επειδή ο χρόνος επώασης είναι μια εβδομάδα, 10 ημέρες, το πολύ 15 ημέρες, η αποτελεσματικότητα ενός μέτρου κρίνεται με μια καθυστέρηση 10-15 ημερών», επεσήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

 

Πάντως, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν έως τις 10 Νοεμβρίου, τότε εξετάζεται το επόμενο βήμα. Ενδεχομένως αυτό να είναι περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου, για κάποιες κατηγορίες της εστίασης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

 

«Ένα γενικό lockdown θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνική- οικονομική ζωή, οπότε μπορεί να το δει κανείς ως έσχατη λύση, έσχατη των εσχάτων», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

 

Ανησυχία για Σέρρες και Ιωάννινα

 

Πέρα από την Αττική, που εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα καθημερινά, ανησυχία υπάρχει για την κατάσταση και σε άλλες περιοχές.

 

Από τα 715 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 84 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, τα 52 στα Ιωάννινα και τα 31 στις Σέρρες, που εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλούς αριθμούς μολύνσεων, ενώ 41 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

 

Οι Σέρρες είναι η μοναδική περιφερειακή ενότητα στη χώρα που ανέβηκε δύο επίπεδα σε 15 ημέρες, από το «πράσινο» στο «πορτοκαλί». Πολλοί αποδίδουν την αύξηση στο γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν μετακινήσεις από περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί», όπως η Θεσσαλονίκη. Μια σύνδεση που σημείωσε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, όταν βρέθηκε στις Σέρρες για την έκτακτη σύσκεψη που έγινε εκεί.

 

«Κοντά στο lockdown τα Ιωάννινα»

 

Σε ό,τι αφορά στα Ιωάννινα, ο δήμαρχος της πόλης Μωϋσής Ελισάφ επεσήμανε πως η περιοχή είναι πολύ κοντά στο lockdown, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά.

 

«Εντός του Οκτωβρίου καταγράφηκαν πάνω από 250 ενεργά κρούσματα και ο καθημερινός αριθμός είναι συνεχιζόμενα αυξανόμενος», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εξηγείται σε ένα βαθμό από τις συρροές. Από τα 52 χθεσινά κρούσματα της περιφερειακής ενότητας, τα 32 συνδέονταν με τη συρροή στην πτηνοτροφική μονάδα.

 

Πέρα όμως από τον αριθμό κρουσμάτων, ο κ. Ελισάφ υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. «Ενεργοποιήθηκε και τρίτη μονάδα Covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η πληρότητα και των τριών μονάδων είναι υψηλή, της τάξης του 90%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ.