Καρδίτσα: Νέα επιχείρηση για αποκλεισμένους -210.000 στρέμματα κάτω από το νερό στον θεσσαλικό κάμπο

Καρδίτσα: Νέα επιχείρηση για αποκλεισμένους -210.000 στρέμματα κάτω από το νερό στον θεσσαλικό κάμπο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Νέα επιχείρηση θα γίνει σήμερα το πρωί για την απομάκρυνση ανθρώπων που αποκλείστηκαν σε οικισμούς στο Μουζάκι Καρδίτσας, μετά την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός».

Τη Δευτέρα έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν άνθρωποι που χρήζουν άμεσης μεταφοράς- ανάμεσά τους μία έγκυος γυναίκα και ηλικιωμένοι- αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν κατάφερε να προσγειωθεί το ελικόπτερο. Η κακοκαιρία «Ιανός» προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ είχε διακοπεί και η ηλεκτροδότηση.

Σήμερα γίνεται δεύτερη επιχείρηση, ενώ χθες μεταφέρθηκαν τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες στους ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί. Στην περιοχή έφτασαν το πρωί διασώστες με ελικόπτερο, ενώ εκεί βρίσκεται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Παράλληλα με την επιχείρηση απομάκρυνσης των αποκλεισμένων κατοίκων από διασώστες, συνεχίζεται η προσπάθεια να ανοίξουν σημεία του οδικού δικτύου, με γκρέιντερ και εκσκαφείς.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Καρδίτσα, ενώ χθες ανακοινώθηκαν 9 μέτρα για την οικονομική στήριξη των πληγέντων από την κακοκαιρία «Ιανός». Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο δημαρχείο Καρδίτσας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μουζάκι.


210.000 στρέμματα κάτω από το νερό

Οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» καταγράφηκαν και από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφότου είχε υποχωρήσει ένα μέρος των υδάτων.

Σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πάνω από 210.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο είναι κάτω από το νερό.

Καρδίτσα: Νέα επιχείρηση για αποκλεισμένους -210.000 στρέμματα κάτω από το νερό στον θεσσαλικό κάμπο Facebook Twitter
Δορυφορική εικόνα υπερ-υψηλής χωρικής ανάλυσης 10μ. από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 το μεσημέρι της Κυριακής. Με αποχρώσεις του γαλάζιου οι πλημμυρισμένες εκτάσεις (αριστέρα με βαθύ μπλε διακρίνεται η λίμνη Πλαστήρα), με λευκό τα νέφη, με πράσινο δασικές και αγροτικές εκτάσεις και με αποχρώσεις του μπεζ βραχώδεις περιοχές και λόφοι.

Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και στον θεσσαλικό κάμπο, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού περάσματος του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που παρέχουν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι, σημαντική ήταν επίδραση του «Ιανού» στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο κυκλώνας βρέθηκε κατά τη φάση της μεγαλύτερης ισχύος του. Μεταξύ 15/9 και 20/9 οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη δυτική Ελλάδα υποχώρησαν έως και κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ