«Καμπανάκι» από Σαρηγιάννη: 6.000 με 10.000 κρούσματα την ημέρα αν δεν υπάρξει αυστηρό lockdown

«Καμπανάκι» από Σαρηγιάννη: 6.000 με 10.000 κρούσματα την ημέρα αν δεν υπάρξει αυστηρό lockdown Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας κρούει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιώντας πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην επιβολή νέα αυστηρών μέτρων, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και τα 10.000 την ημέρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σαρηγιάννη μία τέτοια δραματική πρόβλεψη θα οδηγήσει στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Παράλληλα, μιλώντας στο GRTimes, εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένος για τα «πολύ μεταδοτικότερα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού». Μάλιστα, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν δεδομένα «για να υπολογίζουμε την πορεία του νοτιοαφρικανικού στελέχους».

«Αυτή ακριβώς είναι η επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος συγκεκριμένα, έχει όλο τον πληθυσμό στη διάθεσή του, καθώς μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν ήδη νοσήσει. Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να ''δαμάσουμε'' την πανδημία, διότι αν επιτευχθεί η διασπορά δεν θα υπάρξει εύκολα επιστροφή», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ερωτηθείς για την μεγάλη απόκλιση στην πρόβλεψή του, ο καθηγητής, εξήγησε ότι το μαθηματικό μοντέλο το οποίο χρησιμοποιείται, υπολογίζει μία σειρά από αβέβαιους παράγοντες.

«Ο λόγος που λέμε ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται από 6.000 σε 10.000, χωρίς να λέμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι διότι δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό ρυθμό υπερμετάδοσης του βρετανικού στελέχους. Έχει προκύψει, ότι είναι 56% μεταδοτικότερο, ποσοστό το οποίο αποτελεί ουσιαστικά έναν μέσο όρο. Οι Βρετανοί, είπαν ότι μπορεί να είναι από 35-70% πιο μεταδοτικό» ανέφερε, εξηγώντας πως βάζει μία σειρά από τιμές στο μαθηματικό μοντέλο, «απ' την οποία προκύπτει, ότι σε περίπτωση που το 56% είναι το πραγματικό, τότε θα έχουμε 6.000 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση του νέου κύματος, ενώ αν ισχύει το μέγιστο ποσοστό, δηλαδή το 70%, τότε θα έχουμε 10.000 κρούσματα» Ωστόσο, διευκρίνισε πως το πιθανότερο σενάριο, είναι τα 6.000 κρούσματα την ημέρα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ