Η πρώτη δικαστική απόφαση κατά της Airbnb - Τι συνέβη με βίλα και πώς μπλοκαρίστηκε η ενοικίαση

Η πρώτη δικαστική απόφαση κατά της Airbnb - Τι συνέβη με βίλα και πώς μπλοκαρίστηκε η ενοικίαση Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά δικαστική απόφαση απαγόρευσε την βραχυχρόνια μίσθωση παραθεριστικής βίλας στη Χαλκιδική, µέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, καθώς παραβαίνει τον κανονισμό λειτουργίας συγκροτήματος.

Ειδικότερα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης υποχρέωσε μια ιδιοκτήτρια να σταματήσει την επαγγελματική χρήση της κατοικίας της, επειδή παραβαίνει τον κανονισμό λειτουργίας του συγκροτήματος, όπου βρίσκεται, καλώντας την παράλληλα να καταβάλει 4.400 ευρώ ως αποζημίωση στο κοινό ταμείο.

Το συγκρότημα στην περιοχή του αγροκτήματος Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις κατοικίες. Οι ιδιοκτήτες των υπολοίπων τριών υπέβαλαν αγωγή σε βάρος της τέταρτης ιδιοκτήτριας η οποία, πριν από δύο χρόνια, ξεκίνησε να μισθώνει την κατοικία της σε τρίτους, κατά μικρά χρονικά διαστήματα, την καλοκαιρινή περίοδο.

Αγανάκτηση από την παρουσία πελατών της ιδιοκτήτριας- Καταγγελίες για ζημιές

 

Σύμφωνα µε την αγωγή, η κοινόχρηστη πισίνα του συγκροτήματος ήταν μονίμως κατειλημμένη από τους πελάτες της ιδιοκτήτριας. 

«Σε καθημερινή βάση οι πελάτες οργάνωναν εκδηλώσεις, µη σεβόμενοι τις ώρες κοινής ησυχίας, υπήρχε οχλαγωγία λόγω των συναθροίσεών τους σε χώρους της αποκλειστικής της χρήσης αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους, µε κατανάλωση αλκοόλ, µε φωτιές και αλόγιστη χρήση της ψησταριάς αλλά και επικίνδυνη για τον λόγο ότι το συγκρότημα βρίσκεται πλησίον δασικής περιοχής» αναφέρεται στην αγωγή.

Ακόμη, στην αγωγή αναφέρεται ότι οι επισκέπτες των πελατών όταν δεν μπορούσαν να εισέλθουν από την πόρτα του συγκροτήματος, πηδούσαν από τα τοιχία της περίφραξης ενώ όχι µόνο έκαναν χρήση των κοινόχρηστων χώρων αλλά τις περισσότερες φορές διανυκτέρευαν σ' αυτούς. Επίσης ενώ δικαιούνταν μόνο δύο θέσεις στάθμευσης, «πολλές φορές πάρκαραν όπου ήθελαν ή τοποθετούσαν τα αυτοκίνητά τους κάθετα για να αποφύγουν τον ήλιο». 

Τι υποστηρίζει στην αγωγή της η ιδιοκτήτρια της βίλας

Η ιδιοκτήτρια στη δική της αγωγή ισχυρίστηκε ότι οι λοιποί ιδιοκτήτες παράνομα και αυθαίρετα κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2016, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα διαμονής των μισθωτών, έκλεισαν για πρώτη φορά τον μηχανισμό καθαρισμού της πισίνας, µε αποτέλεσμα να μετατραπεί σε έλος. Η πισίνα επαναλειτούργησε µε έξοδά της.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το Έθνος, η εναγόμενη έλαβε από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΤ ειδικό σήμα λειτουργίας, κύριων τουριστικών καταλυμάτων, στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Στο σχετικό μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων αναγραφόταν η κατοικία της ως τουριστική επιπλωμένη έπαυλη ειδικού καθεστώτος. Επίσης η ίδια είχε καταχωρήσει το ακίνητο σε πάνω από 15 τουριστικούς επαγγελματικούς οδηγούς κρατήσεων µε τον διακριτικό τίτλο «Vila Virginia». 

Η πρώτη απόφαση που απαγορεύει τη βραχυχρόνια µίσθωση βίλας

 

«Είναι η πρώτη απόφαση που αναγνωρίζει τον κανονισμό σε συγκρότημα κατοικιών και τον επιβάλλει, απαγορεύοντας τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που γίνονται επιχειρηματικά» ανέφερε η δικηγόρος Βασιλεία Πομπιέρη η οποία χειρίστηκε την υπόθεση για λογαριασμό των τριών συνιδιοκτητών. 

Ο Χαράλαμπος Αποστολίδης, πρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας που κέρδισε την αγωγή, επισήμανε: «Αυτή η απόφαση αποτελεί καταλύτη στον τρόπο εκμίσθωσης κατοικιών, που αφορά όλες τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Βooking, Τripadvisor κλπ).

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ