Η περιοχή του Τριγώνου στο λιμάνι της Χίου, τη δεκαετία του '60

Η περιοχή του Τριγώνου στο λιμάνι της Χίου, τη δεκαετία του '60 Facebook Twitter
Από το αρχείο του Κέντρου Χιακών Μελετών «Πελινναίο».
0

Όσοι ξέρετε έστω και λίγα από Χίο, είναι εύκολο να προσανατολιστείτε, αν σας πω ότι στη θέση της νεογοτθικής έπαυλης αριστερά χτίστηκε το 1972 το ξενοδοχείο «Χανδρής». Η έπαυλη αυτή λεγόταν «Ο Βράχος» και ανήκε στο μηχανικό Κωστάλα.


Το μεσαίο κτίριο είναι η έπαυλη «Το Κύμα», χτισμένη μεταξύ 1917 και 1922 από τον εφοπλιστή Ιωάννη Λιβανό. Αμέσως μετά, τον Σεπτέμβριο του 1922 επιτάσσεται από τον Πλαστήρα για να χρησιμοποιηθεί ως αρχηγείο του. Κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο από τους Γερμανούς.

Μετά τον πόλεμο εγκαταλείφθηκε και σε κακή κατάσταση αγοράστηκε το 1961 από το Βάνια Σπορδίλη, που το μετέτρεψε στο ομώνυμο ξενοδοχείο, το οποίο λειτουργεί από το 1963 μέχρι σήμερα. Έχει επεκταθεί στη πίσω πλευρά (αυτή που βλέπουμε) με ένα τυπικό κτίσμα της δεκαετίας του '70 αλλά τουλάχιστον επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας.


Τέλος δεξιά η οικία Μαγεράκη στέκεται σήμερα εγκαταλελειμμένη.

Σταυρ. Μπαλ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΗ 4 ΜΕΤΡΟΠΟΝΤΙΚΑΣ

Ελλάδα / Μετρό Γραμμή 4: Ολοκληρώνεται η σήραγγα Κατεχάκη-Ευαγγελισμός, πού είναι ο μετροπόντικας τώρα

Ο μετροπόντικας «Αθηνά» αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εμφανιστεί στο φρέαρ Ευαγγελισμού, στη συμβολή των λεωφόρων Βασιλέως Κωνσταντίνου και Μιχαλακοπούλου
THE LIFO TEAM
Άη Στράτης: Στην Αθήνα ο 35χρονος δήμαρχος του νησιού - Θα ξεκινήσει τις θεραπείες για τον καρκίνο

Ελλάδα / Άη Στράτης: Στην Αθήνα ο 35χρονος δήμαρχος του νησιού - Θα ξεκινήσει τις θεραπείες για τον καρκίνο

Ο Κωνσταντίνος Σινάνης περιέγραψε την δύσκολη πορεία από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι σήμερα, αλλά και τα μηνύματα στήριξης και δύναμης που δέχτηκε από τον κόσμο
THE LIFO TEAM