Η Μόρια την επόμενη μέρα - Δύο ακόμη διμοιρίες ΜΑΤ στην Λέσβο απο την Αθήνα

Η Μόρια την επόμενη μέρα - Δύο ακόμη διμοιρίες ΜΑΤ στην Λέσβο απο την Αθήνα Facebook Twitter
3

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του hot spot της Μόριας που χθες βράδυ τυλίχθηκε στις φλόγες. Από το πρωί συνεργεία καθαρίζουν τους χώρους που καταστράφηκαν πλήρως και τοποθετούν νέες σκηνές προκειμένου ο καταυλισμός να είναι ξανά λειτουργικός.

Πάνω από 50 οικίσκοι που φιλοξενούσαν περισσότερους από 800 πρόσφυγες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά , σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή των ζημιών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Επίσης, η πυρκαγιά κατέστρεψε γύρω στις 40 - 50 σκηνές. Σύμφωνα με πηγές της Ύπατης Αρμοστείας, η πυρκαγιά υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει περίπου το μισό πληθυσμό των προσφύγων που διέμεναν στο hotspot, δηλαδή περίπου 2.000 άτομα. Από αυτούς, 95 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο πρώην ΠΙΚΠΑ και περίπου 90 πρόσφυγες στη δομή του Καρά Τεπέ.


Σήμερα και μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της Μόριας από τα συνεργεία του δήμου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα ξεκινήσει να στήνει εκ νέου σκηνές, ενώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα διανείμουν στρώματα, κουβέρτες και νερό. Επίσης, ομάδες κοινωνικών επιστημόνων προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πρόσφυγες. Αύριο, θα μεταφερθούν στο νησί και επιπλέον 100 οικογενειακές σκηνές από την Αθήνα, για να καλύψουν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν. Σημειώνεται, ότι οι σκηνές έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν από έξι έως δέκα άτομα η κάθε μία.


Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα εάν η πυρκαγιά κατέστρεψε ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό, καθώς η αποτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη.


Στο μεταξύ συζητιούνται και αποφασίζονται μέτρα τα οποία και θα ανακοινωθούν επίσημα το απόγευμα.


Σύμφωνα με αυτά θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες ασύλου ή επανεισδοχής στην Τουρκία, ενώ θα μετακινηθούν άμεσα στη Λέσβο δυο διμοιρίες ΜΑΤ. Τέλος, το υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζει τη δυνατότητα ναύλωσης πλοίων προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη.

Μέτρα στη Λέσβο για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ προσφύγων, αλλά και σε ό,τι αφορά «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους», ανακοίνωσε πριν από λίγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.


«Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους, (στους οποίους πρωτοστατούσαν χρυσαυγίτες) μετά τις αναταραχές στη Μόρια.

Η Μόρια την επόμενη μέρα - Δύο ακόμη διμοιρίες ΜΑΤ στην Λέσβο απο την Αθήνα Facebook Twitter


Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωφροσύνη, σύνεση και σχέδιο και κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τέτοιες δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την άλλη πλευρά».

«Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας.


Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, ο κ. Τόσκας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως.


Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hot spot, όσο και στο νησί γενικότερα.
Νωρίτερα, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό στο γραφείο του και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συζήτησε μαζί του την κατάσταση και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του Υπουργείου.


Επίσης, ο κ. Τόσκας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με τον οποίο συζήτησε την εκδοχή μίσθωσης πλοίου για την φιλοξενία προσφύγων, μέχρι να αποκατασταθουν οι ζημιές στη Μόρια.

Η Μόρια την επόμενη μέρα - Δύο ακόμη διμοιρίες ΜΑΤ στην Λέσβο απο την Αθήνα Facebook Twitter


Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός έχει πάρει θέση για την επίσπευση των διαδικασιών, με δεδομένη και την γενικότερη αστάθεια στην περιοχή.


Αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με θέμα του ασύλου επισήμαναν ότι η λύση είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια γρήγορη διαδικασία ασύλου, με απλοποίηση των διαδικασιών για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.
Αυτό το ζήτημα θα θέσει και ο κ. Τσίπρας στα Ηνωμένα Έθνη.


Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων για το άσυλο είναι δεδομένη και οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως:


- Από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου στη Μάλτα αποφασίστηκε μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο να ενισχυθούν οι ελληνικές αρχές στα νησιά με 400 υπαλλήλους, από τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν έλθει μόλις 20.


- Οι διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι πολύ αυστηρές, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για μια ταχύτερη διεκπεραίωση από πλευράς ελληνικών αρχών. Οι υπάρχουσες επιτροπές εξετάζουν 120 υποθέσεις την εβδομάδα. Στη συνέχεια πρέπει οι αστυνομικοί να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, που αναζητούνται εντός και εκτός των ανοιχτών δομών, ώστε να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις εντός πέντε ημερών.

Η Μόρια την επόμενη μέρα - Δύο ακόμη διμοιρίες ΜΑΤ στην Λέσβο απο την Αθήνα Facebook Twitter


Έτσι, μέχρι να οριστεί ημερομηνία και να εξεταστεί κάθε προσφυγή, περνούν τουλάχιστον τρεις μήνες.


- Αυτή τη στιγμή οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, είναι περίπου 150 άτομα την ημέρα, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, ενώ υπάρχει ήδη ένας συνολικός αριθμός 13.000 προσφύγων που περιμένουν.


- Τέλος, λόγω του μνημονίου δεν επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλων από την Υπηρεσία Ασύλου. Μόλις τις τελευταίες μέρες δόθηκε τελικά έγκριση για την πρόσληψη 80 νέων υπαλλήλων, αλλά και αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν πριν αναλάβουν υπηρεσία.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Η καραμελα με τη ΧΑ δε κάνει εισητιρια. Όσο ο συριζα τσουβαλιαζει ως ακροδεξιους μία μεγάλη μερίδα των πολιτών που διαμαρτυρεται ειρινικα χωρις ν ακοιγει κεφαλια κ δεν ανηκει στην ΧΑ ,η τελευταία θα δυναμωνει δυστυχώς ...λεγε λεγε όμως κάτι θα μείνει .ότι όσοι διαμαρτυρονται είναι φασίστες, αντί να απομονωθουν επιλεκτικά τα ορκ της ΧΑ.Ντροπή. πολύ βολικο για τους Συριζανελ όλο αυτό. Οποιός διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικο είναι Αδόλφος.
- "Αυτή τη στιγμή οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, είναι περίπου 150 άτομα την ημέρα, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών"Αυτά να τα βλέπουν κάποιοι που μας έφαγαν τα αυτια , οι καημένοι οι πρόσφυγες κ οι πρόσφυγες. Και μας επιτίθονται εαν εναντιωθουμε στις ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ροές.Εως που θα φτάσει αυτή η πληγή ;;;

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ