Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου προσέφυγε στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο Ευρωκοινοβούλιο οδηγεί την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου η μητέρα του Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Αναμένοντας την συζήτηση στον Άρειο Πάγο στις 20 Ιανουαρίου 2023 για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 10 ετών που επιβλήθηκε στον μεσίτη, η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου προσέφυγε σε ευρωπαϊκά όργανα για το ρόλο των αστυνομικών.  

Συγκεκριμένα μάλιστα η αίτηση της μητέρας του ακτιβιστή στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε δεκτή, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως στην αρμόδια Επιτροπή θα συζητηθεί εκτενώς η υπόθεση. Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της αστυνομικής βίας και η αθώωση των αστυνομικών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Στο κείμενο της αίτησης για το θάνατο του γιου της, η κα Ελένη Κωστοπούλου υπογραμμίζει πως υπάρχει βίντεο που εμφανίζει την δράση των 4 αστυνομικών και δύο πολιτών. Επισημαίνει οι δράστες τον κλωτσούσαν, τον χτυπούσαν, τον έσερναν στο πεζοδρόμιο, ενώ εκείνος αιμορραγούσε, ασφυκτιούσε και είχε επείγουσα ανάγκη για ιατρική βοήθεια.

Ζητά από τους ευρωβουλευτές «να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές που αντιτίθενται στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Η αίτηση της κας Κωστοπούλου στηρίχτηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς με εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Γεωργούλη. Επιπλέον υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία εκ μέρους των εισηγητών των Ευρωομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων (Renew), ωστόσο την πρόταση καταψήφισε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην παρούσα φάση η αίτηση (αρ. 0605/2022) συγκεντρώνει 145 δηλώσεις υποστήριξης από Ευρωπαίους πολίτες στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Αναφορών και παραμένει ανοιχτή σε δηλώσεις υποστήριξης.

Σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία της Επιτροπής Αναφορών, η κ. Κωστοπούλου θα κληθεί να μιλήσει ενώπιον των 35 μελών της και θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των μελών και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες γύρω από την υπόθεση.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ