Η Λάρισα, η πόλη με τις αμέτρητες καφετέριες και τα μπαρ φιλοδοξεί, σύμφωνα με τον δήμο, να μετατραπεί σε μια άκαπνη πόλη, μετά και την καπνοαπαγόρευση του δήμου Τρικάλων.

 

Όπως εξήγησε στο Lifo.gr ο αντιδήμαρχος Λαρισσαίων αρμόδιος για την οικονομία και την ανάπτυξη, κ. Παναγιώτης Νταής «σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να γίνουμε μια πόλη χωρίς τσιγάρο, αλλά προσπαθούμε εντατικά».

 

«Στο πλαίσιο της νέα εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας επιχειρούμε να εφαρμόσουμε την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους μπαρ και καταστημάτων εστίασης. Είμαστε στο στάδιο της ενημέρωσης των επιχειρηματιών εδώ και δύο εβδομάδες» αναφέρει ο κ. Νταής. 

 

Όπως προσθέτει: «Η δημοτική αστυνομία ενημερώνει καθημερινά έναν έναν τους καταστηματάρχες της πόλης για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν στα μαγαζιά τους ενόψει της εφαρμογής του μέτρου και τις συστάσεις που πρέπει να κάνουν οι ίδιοι στους πελάτες που δεν θα καπνίζουν πλέον μέσα».

 

Βέβαια, το μέτρο πριν ακόμα εφαρμοστεί συναντά δυσκολίες καθώς η δημοτική αστυνομία μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους μέχρι τις 12 το βράδυ, όταν και τελειώνουν οι βάρδιες των υπαλλήλων. Συνεπώς μετά τα μεσάνυχτα εύκολα οποιοσδήποτε μπορεί να παραβεί το μέτρο χωρίς έλεγχο.

 

«Τα πρώτα δείγματα της επικοινωνίας μας με τους συλλόγους των καταστηματαρχών είναι θετικά και βλέπουμε ότι υπάρχει διάθεση να εφαρμοστεί το μέτρο και ήδη οι περισσότεροι ειδικά στο κέντρο της πόλης έχουν προσαρμοστεί» τονίζει ο κ. Νταής συμπληρώνοντας ότι δεν είναι λύση μόνο τα πρόστιμα αλλά και η ευαισθητοποίηση των πελατών και των ιδιοκτητών.

 

Το μέτρο στα Τρίκαλα τελικά δεν «έπιασε»;

 

Πριν από τον δήμο Λάρισας, ο δήμος Τρικάλων είχε πρώτος επιχειρήσει την εφαρμογή του μέτρου κάνοντας γνωστό στην υπόλοιπη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο ότι τα Τρίκαλα «έκοψαν το τσιγάρο».

 

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά, η εικόνα φέρεται να είναι διαφορετική καθώς σύμφωνα με τοπικά μέσα το κάπνισμα συνεχίζεται σε ορισμένα  μαγαζιά της πόλης παρά την αρχική «ευαισθητοποίηση».

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, τα μεσημέρια τα τσιπουράδικα της πόλης των Τρικάλων είναι άδεια, καθώς οι κάτοικοι επιλέγουν να πάνε στα καταστήματα του Δήμου Πύλης που απέχει μόλις 10 λεπτά από το κέντρο των Τρικάλων, διότι εκεί δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος.

 

Σε κάθε περίπτωση ο δήμος Τρικάλων σε πρόσφατη ανακοίνωση διαψεύδει κατηγορηματικά τέτοιου είδους δημοσιεύματα επισημαίνοντας ότι είναι ανυπόστατα και ότι το μέτρο εφαρμόζεται με επιτυχία στην πόλη των Τρικάλων.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr