Η ναζιστική ιδεολογία είναι το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων της, ανέφερε ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής , Χάρης Στρατής, κατά την αγόρευσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής την Τετάρτη.

 

Όπως τόνισε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ «κατόπιν μιας διαδικασίας που διήρκεσε πέντε σχεδόν έτη, την εξέταση 200 και πλέον μαρτύρων και την ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων, που επιλέχθησαν από μια πολύ μεγαλύτερη δικογραφία, και τις απολογίες των κατηγορουμένων τα ζητήματα που κατά τη γνώμη μας αποδείχθησαν είναι:

 

ότι πράγματι τελέστηκαν η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών κομμουνιστών του ΠΑΜΕ και η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίτ Eμπάρακ στo πλαίσιo της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων Αλλιεργατών


ότι οι πράξεις αυτές εκτελέσθησαν από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς αυτουργούς και συνεργούς και
ότι οι ως άνω φυσικοί αυτουργοί δεν έδρασαν αυτόνομα ή αυτόβουλα αλλά οργανωμένα ως μέλη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ενεργώντας στα πλαίσια των εντολών της ηγεσίας της και της απαρέγκλιτης ιεραρχίας και πειθαρχίας της οργάνωσης».

 

«Το κίνητρο των εγκληματικών τους πράξεων δεν ήταν άλλο παρά η αποκρουστική ναζιστική ιδεολογία, που στοχοποιεί ως εχθρούς τους κομμουνιστές, τους ταξικούς συνδικαλιστές, τους αντιφασίστες τους προοδευτικούς ανθρώπους και τους μετανάστες», υπογράμμισε ο συνήγορος ο οποίος στη συνέχεια τεκμηρίωσε τα χαρακτηριστικά της επίθεσης εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

 

Όπως είπε, «ήταν οργανωμένη από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής» και «είχε ανθρωποκτόνο στόχο και σκοπό να πληγεί το σωματείο». Το σωματείο του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος αγωνιζόταν για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και για τον λόγο αυτό «βρέθηκε στο στόχαστρο των εργοδοτών, που όλα τα παραπάνω τα θεωρούν κόστος και ταυτίζονται στο σημείο αυτό με τη Χρυσή Αυγή», εξήγησε ο δικηγόρος και αναφέρθηκε διεξοδικά σε γεγονότα, δηλώσεις και ομιλίες που αποδεικνύουν τη στοχοποίηση του σωματείου από τη Χρυσή Αυγή, στην προαναγγελία της επίθεσης και στις συνομιλίες του τότε περιφερειάρχη Πειραιά.

 

«Με βάση όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται το οργανωμένο και σχεδιασμένο της επίθεσης, όχι βέβαια απλώς από την Τοπική Οργάνωση του Περάματος, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε από μόνη της να σχεδιάσει και οργανώσει μια τέτοια επίθεση κατά ΚΚΕ και ΠΑΜΕ, αλλά από την ίδια την ηγεσία της Χρυσής Αυγής», πρόσθεσε.

 

Στη συνέχεια ο κ. Χάρης Στρατής ενέταξε την επίθεση στον συνολικό κύκλο επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, «η οποία δρώσα ως εγκληματική ναζιστική οργάνωση, με απαρέγκλιτη ιεραρχία και πειθαρχία των κατώτερων στους ανώτερους, είχε ως στόχο την επιβολή διά της βίας, το τσάκισμα των ιδεολογικών αντιπάλων, στους οποίους προεξέχοντες ήταν οι κομμουνιστές, αριστεροί, αντιφασίστες και γενικότερα προοδευτικοί άνθρωποι, η εκδίωξη όλων των αλλόφυλων μεταναστών, στα πλαίσια της ρατσιστικής της ιδεολογίας, η κυριαρχία στα πεζοδρόμια και η καλλιέργεια κλίματος φόβου».

 

«Εδώ να πω και κάτι για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού: ούτε ένα άτομο ούτε μία ιδεολογία θα την κρίνουμε με βάση την ιδέα που η ίδια έχει για τον εαυτό της, αλλά αντικειμενικά. Ο χαρακτηρισμός της ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως ναζιστικής απορρέει (αντικειμενικά) από το ίδιο το περιεχόμενό της (ναζιστικά σύμβολα, συνθήματα, χαιρετισμοί, παλαιότερα ή ακόμη και σύγχρονα κείμενα εξύμνησης του Χίτλερ, ρατσιστικός λόγος, μίσος για το διαφορετικό, μίσος για το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, αντικομμουνισμός, η καλλιέργεια τρομοκρατίας και εξόντωση των ως άνω αντιπάλων)», είπε επίσης και κατέληξε: «Η ιδεολογία αυτή, που επιδιώκει την επιβολή διά μέσω της φυσικής εξόντωσης των αντιπάλων, παραμένει αντιδραστική και αποκρουστική και είναι το κίνητρο όλων των επιθέσεων της 187 της Χρυσής Αυγής».


«Τη στιγμή που και ο τελευταίος σύλλογος του τελευταίου χωριού της Ελλάδος έχει πολυσέλιδο καταστατικό, δεν μπορεί να λέγεται ότι η Χρυσή Αυγή που παρότι δεν είχε το ΄90 την ίδια μαζικότητα όπως το 2012 ήταν μια οργάνωση σε πανελλαδικό επίπεδο δεν είχε καταστατικό παρά ένα δισέλιδο που υπολείπεται πολύ από το να χαρακτηριστεί καταστατικό», σχολίασε ο συνήγορος και παρέθεσε τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι η οργάνωση είχε καταστατικό πολύ πριν το 2012, όταν κατέθεσε ένα στον Άρειο Πάγο.

 

«Η διάρθρωση της Χρυσής Αυγής όπως εμφανίζεται στο καταστατικό είναι ίδια με το σκελετό που εμφανίζεται σε έγγραφο στο σπίτι του Παππά υπό τον τίτλο Κύκλος της Χρυσής Αυγής», είπε επίσης και προσθέτοντας ότι «το καταστατικό Ψαρρά είναι γνήσιο, η δε γνησιότητά του αποδεικνύεται και από το σύνολο των λοιπών στοιχείων της οργάνωσης που εισφέρουν τα έγγραφα: σαφής ιδεολογικός ναζιστικός προσανατολισμός, νοσταλγία για τη ναζιστική Γερμανία, ο αρχηγός που "έχει ένα μεταφυσικό περιεχόμενο" και είναι απαραβίαστος».


Στη συνέχεια ο συνήγορος περιέγραψε αναλυτικά την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, την οποία χώρισε σε κατηγορίες: 

 

Επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, θέατρα, συγκεντρώσεις κ.λπ. (Συνεργείο, Αντίπνοια, Κομοτηνή, Χυτήρι, Ρεσάλτο, Μπελβεντέρε, Πάρος


Επιθέσεις σε αριστερούς, αντιφασίστες, μετανάστες κ.λπ. (στον Κουσουρή από τον Ανδρουτσόπουλο, στον μαθητή Φοίβο Δερμετζίδη, δολοφονία Σαχζάτ Λουκμάν, επίθεση κατά Τσιμπουκάκη στην Αγία Παρασκευή, στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, στον μαθητή Χρήστο Αντίοχο, κατά του Ζαμπέλη επειδή άκουγε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, επίθεση του Μπαντέμη σε αλλοδαπές γυναίκες)


Έλεγχοι σε λαϊκές αγορές με ομάδες περιφρούρησης (Ραφήνα, Ιστιαία, Μεσολόγγι)


Επιθέσεις σε αλλοδαπούς (εμπρησμός μπαρ Cointreau, πογκρόμ μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη)


Τρομοκρατία σε σπίτια ή καταστήματα (π.χ. Βαϊνιά Ιεράπετρας, Ομόνοια)


Επιθέσεις χωρίς ονοματεπώνυμο (εκατοντάδες επιθέσεις, ιδίως κατά αλλοδαπών, οι οποίες είτε αποδίδονται ευθέως στη Χρυσή Αυγή είτε, ακόμα και αν δεν αποδίδονται, προκύπτει η εμπλοκή της από τα εν γένει χαρακτηριστικά τους). 

 

«Κρίνοντας το σύνολο των επιθέσεων, όπως εξιστορείται από δικογραφίες, αποφάσεις, μάρτυρες και παθόντες, αναδεικνύεται ότι η βία και οι επιθέσεις κατά ζωής και περιουσίας δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα κάποιων οπαδών ή μελών, ούτε καν ορισμένων τοπικών οργανώσεων που τάχα παραστράτησαν. Είναι για τη Χρυσή Αυγή τρόπος εκφοράς του πολιτικού της λόγου ως ναζιστικό κόμμα», κατέληξε ο δικηγόρος.