Την παρέμβαση της εισαγγελίας έχει προκαλέσει η υπόθεση των θανάτων ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά.

 

Η Ασφάλεια Χανίων ξεκίνησε έρευνα για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, έως και κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ την Πέμπτη οι Αρχές προχώρησαν στην εκταφή ηλικιωμένης, σε χωριό της Κισσάμου.  

 

Σύμφωνα με πληροφορείς του zarpanews, η έρευνα έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την Κρήτη και στα ληξιαρχεία άλλων νομών σχετικά και με άλλες περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων, που είχαν φιλοξενηθεί στη συγκεκριμένη δομή.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν γνωστή οικογένεια των Χανίων προχώρησε σε καταγγελία κατά του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας στα Χανιά.

 

Οι αρχές πλέον ερευνούν την αιτία θανάτου 68 τουλάχιστον τροφίμων που έφυγαν από την ζωή, από τον Ιανουάριο του 2020, λόγω καρδιακής ανακοπής.

 

Στην δομή διέμενε ο πατριάρχης της οικογένειας, του οποίου ο ξαφνικός θάνατος προκάλεσε την αντίδραση των οικείων του, με αποτέλεσμα να αναζητηθούν ευθύνες.

 

Οι πρώτες αναφορές, που έγιναν κατά της δομής κίνησαν μια σειρά από διαδικασίες, οι οποίες βρήκαν στην πορεία συμπαραστάτες και άλλα μέλη οικογενειών ηλικιωμένων, που πέθαναν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας.

 

Το Ληξιαρχείο Χανίων παρέδωσε ήδη στοιχεία για 24 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων.

 

Πληροφορίες του zarpanews.gr αναφέρουν ότι σχεδόν όλες οι ληξιαρχικές πράξεις καταγράφουν ως αιτία θανάτου καρδιακή ανακοπή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

 

Σε έγγραφο της 23ης Μαρτίου, η Ασφάλεια Χανίων ζητά από τα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων, στις οποίες αναφέρεται ως τόπος θανάτου ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έως σήμερα.

 

Παράλληλα, ζητούνται και τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου των ηλικιωμένων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το zarpanews, πριν από περίπου 10 χρόνια είχε γίνει καταγγελία στον εισαγγελέα για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

 

Ωστόσο, στο ίδιο ίδρυμα έχουν καταγραφεί πάνω από 60 θάνατοι φιλοξενουμένων ηλικιωμένων την τελευταία 3ετία ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει περισσότερες από 10 καταγγελίες από συγγενείς θανόντων, που κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

 

Η εισαγγελία διέταξε τους αστυνομικούς να ξεκινήσουν μία έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε φυσικά αίτια ή στην εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς τους.

 

Στελέχη της Ασφάλειας, έκαναν έφοδο στο ίδρυμα πριν από λίγες εβδομάδες και δεν διαπίστωσαν κάτι, γιατί δικαστικός λειτουργός ο οποίος είχε λάβει την πρώτη καταγγελία, προγενέστερα είχε καλέσει υπευθύνους του ιδιωτικού ιδρύματος να καταθέσουν.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών, ενδέχεται οι ιθύνοντες του ιδρύματος να βελτίωσαν τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων υπό τον φόβο της έρευνας.

 

Νωρίτερα χθες το πρωί, ωστόσο, οι αρχές προχώρησαν στην εκταφή ηλικιωμένης, που πέθανε πριν από 11 μήνες.

 

Σκοπός είναι να γίνει ενδελεχής ιατροδικαστική εξέταση, τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία του θανάτου της.

 

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, εάν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή από κακές συνθήκες διαβίωσης.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr